Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Σερβία, καθώς τα τελευταία 24ωρα έχουν σημειωθεί δύο πολύνεκρα περιστατικά.
Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης (3/5) ένας 13χρονος μαθητής άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του σκοτώνοντας οκτώ εξ αυτών και τον φύλακα του σχολείου, χρησιμοποιώντας δύο όπλα που είχαν κρύψει οι γονείς του στο σπίτι του.
Παράλληλα, το βράδυ της Πέμπτης (4/5) ακόμα ένα μακελειό σημειώθηκε και συντάραξε τη χώρα. Ειδικότερα, ένας 21χρονος άνοιξε πυρ μπροστά από σχολείο στο Μλαντένοβατς και στη συνέχεια σκόρπισε τον θάνατο στα χωριά Ντούμπονα και Σέπσιν, πυροβολώντας μέσα από το αυτοκίνητό του, με αυτόματο όπλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άτομα.
Πώς η Σερβία γέμισε με όπλα
Όπως σημειώνει το Reuters, ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν «πλημμυρίσει» από εκατοντάδες χιλιάδες παράνομα όπλα μετά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 στην Κροατία, στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι πολέμησαν άλλες εθνοτικές ομάδες, με τις οποίες συναποτελούσαν την πρώην ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία.
Οι τότε σερβικές Αρχές προώθησαν εθνικιστικές πολιτικές και χρησιμοποίησαν τα Μέσα Ενημέρωσης για να παρουσιάσουν εγκληματίες πολέμου και πρόσωπα του υποκόσμου ως ήρωες και υπερασπιστές των σερβικών εδαφών. Στη δεκαετία του 1990 δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς τύπου συμμορίας.
Η Σερβία βρίσκεται στην 3η θέση σε όπλα ανά κάτοικο
Η Σερβία βρίσκεται στην τρίτη θέση, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Υεμένη, με 39 πυροβόλα όπλα ανά 100 άτομα, μαζί με τον πρώην ομοσπονδιακό εταίρο της, το Μαυροβούνιο, σύμφωνα με την έρευνα για τα φορητά όπλα του 2018.
Στη χώρα το κυνήγι είναι ευρέως διαδεδομένο, καθώς πάνω από 78.000 από τους 6,6 εκατομμύρια κατοίκους της Σερβίας κατέχουν άδεια κυνηγετικών όπλων, ενώ πολλές οικογένειες έχουν όπλα εδώ και γενιές. Πάντως, οι μαζικές δολοφονίες από πυροβολισμούς είναι σπάνιες στη χώρα.
Mε πληροφορίες από iefimerida.gr