Reuters: Η Τουρκία άσκησε πίεση στο ΝΑΤΟ για ήπια αντίδραση εναντίον της Λευκορωσίας

Κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής από την Τουρκία

Πιέσεις στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως άσκησε η Τουρκία.

 

 

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται δύο διπλωματικές πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Οι χώρες του ΝΑΤΟ εξέδωσαν ανακοίνωση την Τετάρτη, καταδικάζοντας την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair την περασμένη Κυριακή και τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς. Ωστόσο, από την ανακοίνωση δεν προέκυπτε καμία αναφορά σε κυρώσεις, παρά τις πιέσεις των βαλτικών χωρών και της Πολωνίας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

Η εν λόγω ανακοίνωση, σύμφωνα πάντα με το Reuters, έμοιαζε λιγότερο αυστηρή από τις δημόσιες τοποθετήσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ που είχε κάνει λόγο για εξοργιστική κρατική αεροπειρατεία.

 

 

Οι επιμονή της Άγκυρας για ηπιότερους τόνους του ΝΑΤΟ

Φαίνεται πως η Άγκυρα επέμεινε να παραλειφθεί από το κείμενο οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Λευκορωσίας, όπως και να μην γίνει έκκληση για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων στο ευρωπαϊκό κράτος. Στο ίδιο πνεύμα, φαίνεται πως αφαιρέθηκε και η όποια απειλή για αναστολή της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Λευκορωσία.

 

 

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως παραμένουν αδιευκρίνιστοι οι λόγοι που οδήγησαν την Τουρκία να ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Οι διπλωμάτες που επικαλείται το δημοσίευμα, σημειώνουν πως ενδεχομένως η Άγκυρα να προσπαθεί να μην διαρρήξει τους δεσμούς της με τη Μόσχα, τον κοντινότερο σύμμαχο της Λευκορωσίας, αλλά και να διατηρήσει τις οικονομικούς σχέσεις με το Μινσκ, κυρίως μέσω των Τουρκικών Αερογραμμών που πραγματοποιούν καθημερινά πτήσεις προς την χώρα. Μια άλλη πιθανότητα θα μπορούσε να είναι η ανάγκη της Τουρκίας να υποδεχτεί Ρώσους τουρίστες, αυτό το καλοκαίρι, μετά τις αναταράξεις στον τουριστικό τομέα εξαιτίας της πανδημίας.

 

 

Ουδέν σχόλιο από πλευράς Τουρκίας

Από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, σε ερώτηση του πρακτορείου. Αντίθετα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σημείωσε: «Το ανακοινωθέν για την Λευκορωσία είναι προϊόν συμφωνίας και των 30 μελών. Δεν εισερχόμαστε σε λεπτομέρειες για τις συζητήσεις εντός του συμβουλίου της βορειοατλαντικής συμμαχίας, που παραμένουν εμπιστευτικές».

 

 

Η επιμονή της Τουρκίας να απαλύνουν την ανακοίνωση κατά της Λευκορωσίας προκάλεσε την αντίδραση πολλών μελών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας που πίεζαν για πιο σκληρή γλώσσα.

 

 

Μια τρίτη πηγή ωστόσο τονίζει πως η Τουρκία επέμεινε στην αλλαγή αυτή, προκειμένου η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ να διαφοροποιείται από εκείνη της ΕΕ που εξειδίκευσε τις πιθανές κυρώσεις σε βάτος της Λευκορωσίας.