Quantcast

Reuters: Η Τουρκία αναζητά επειγόντως χρηματοδότηση – Βουτιά στη λίρα και φόβοι για νομισματική κρίση

ΔΥΣΟΙΩΝΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απευθύνει έκκληση σε ξένους εταίρους της αναζητώντας επειγόντως χρηματοδότηση, ανέφεραν τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters, υπό τον φόβο μια δεύτερης νομισματικής κρίσης.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη δημιουργία γραμμών swap νομισμάτων, αλλά και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ για τις εξωτερικές υποθέσεις, Σεβντέτ Γιλμάζ, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία επιδιώκει συμφωνίες swap.

«Πραγματοποιούμε διαπραγματεύσεις με διαφορετικές κεντρικές τράπεζες» είπε σε συζήτηση, προσθέτοντας: «Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες». Πάντως, δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Την περασμένη βδομάδα η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό, περιορίζοντας την ικανότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το χρέος και τα εξαντλημένα ξένα αποθέματά της.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε στο Reuters ότι η Τουρκία αισθάνεται σίγουρη μετά τις συνομιλίες. Ωστόσο, δεν έγινε σαφές πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται σε συμφωνίες, καθώς η πανδημία κοροναϊού επηρεάζει κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες όπως ποτέ άλλοτε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περίπτωση που η Τουρκία δεν καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλυτές εκτιμούν πως κινδυνεύει με επανάληψη του 2018 όταν η τουρκική λίρα έχασε το ήμισυ της αξίας της.

«Οι συνομιλίες είναι σε καλύτερο επίπεδο ειδικά με το Κατάρ, την Κίνα και τη Βρετανία» ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα εξασφαλιστεί ένα συγκεκριμένο ποσό πόρων και ότι η συμφωνία δεν θα έπρεπε να καθυστερήσει πολύ.

Δύο άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία επικοινώνησε με εκπροσώπους της Ιαπωνίας για πιθανή χρηματοδότηση, ενώ ένας πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες πρέπει να επιταχυνθούν.

Το αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας σε συνάλλαγμα έπεσαν στα 26 δις δολάρια από 40 δισ. Αυτό συνέβη επειδή οι κρατικοί δανειοδότες πούλησαν περίπου 30 δισ. δολάρια στις αγορές για να υποστηρίξουν τη λίρα, η οποία ούτως η άλλως σημείωσε πτώση κατά 15% φέτος.

Οι δωδεκάμηνες υποχρεώσεις της χώρας σε ξένο χρέος ανάγονται στα 168 δις δολάρια, με περίπου τα μισά να πρέπει να αποπληρωθούν έως τον Αύγουστο, ενώ οι απώλειες στον τουρισμό έχουν εκτοξεύσει το μηνιαίο έλλειμμα της χώρας σε περίπου 5 δισ. δολάρια.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι δύσκολα η Τουρκία θα τα βγάλει πέρα αυτήν την περίοδο και ότι υποτιμούσε για πολλούς μήνες τους κινδύνους για την οικονομία της.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας είχε τηλεδιάσκεψη με επενδυτές, όπου ισχυρίστηκε ότι τα αποθέματα της χώρας ήταν επαρκή. Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί νέα χρηματοδότηση από τις χώρες των G20 και τους εμπορικούς της εταίρους.

Αν η λίρα πέσει κάτω από τα 7 δολάρια, αυτό πιθανόν να έχει αντίκτυπο και στη δημοτικότητα του Ερντογάν, του οποίου το κόμμα έχασε τις δημοτικές εκλογές το 2019.

Eπενδυτές και τραπεζίτες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να δράσει γρήγορα για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της. Προτείνουν ως λύσεις την αύξηση των τιμών και τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ – κάτι που ωστόσο έχει απορρίψει ο Ερντογάν.

«Μοιάζει με επανάληψη της προηγούμενης κρίσης της λίρας», σχολίασε αναλυτής στο Reuters, προσθέτοντας: «Πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολες τις επενδύσις στην Τουρκία».

Στο χειρότερο σενάριο, η Τουρκία θα πρέπει να υιοθετήσει capital controls, μέτρο που θα πλήξει την αξιοπιστία τις στις αγορές.