Ρέντσι: Ευκαιρίες για την Ελλάδα από την ενεργειακή κρίση – «Καρφιά» για Μέρκελ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist «Βιωσιμότητα σε ένα μη βιώσιμο κόσμο»

Με επικριτική στάση απέναντι στις επιλογές της Γερμανίας και δη της πρώην καγκελαρίου Μέρκελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπερθεμάτισε για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Ελλάδα και γενικότερα η Μεσόγειος, αναφορικά με τη βιωσιμότητα της Ευρώπης.

 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist «Βιωσιμότητα σε ένα μη βιώσιμο κόσμο», ο Ματέο Ρέντσι επιχείρησε να ερμηνεύσει τον όρο «βιωσιμότητα». Όπως είπε, πριν από 10 χρόνια, ο όρος χρησιμοποιείτο μόνο για οικονομικούς λόγους. «Όταν αυτός ο όρος χρησιμοποιήθηκε πριν από 10 χρόνια από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να επιτεθεί στην Ελλάδα χρησιμοποίησε τον όρο βιωσιμότητα» για το χρέος και την οικονομία.

Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος, «οι Γερμανοί έκλεισαν τα πυρηνικά εργοστάσια μιλώντας για βιωσιμότητα. Κι έκαναν το μεγαλύτερο λάθος. Έκαναν το μεγαλύτερο λάθος για τη βιωσιμότητα της Ευρώπης, επενδύοντας στον Nord Stream 2».

Και με αυτά, όπως εξήγησε ο Ματέο Ρέντσι, ήθελε να καταδείξει ότι η βιωσιμότητα είναι ο όρος που αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Για παράδειγμα, «πριν από έναν χρόνο, κανένας μας δεν θεωρούσε εφικτό να συζητάμε για νέα χρήση καυσίμων».

Αλλά τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη αναφορικά με τη βιωσιμότητα; Ο Ματέο Ρέντσι απαντά: «Πρώτα από όλα, πρέπει να ακολουθήσουμε πολύ συγκεκριμένη προσέγγιση στη βιωσιμότητα. Θα αλλάξει ο τρόπος χρήσης της λέξης στα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, πρέπει να δώσουμε έναν αγώνα σήμερα. […] Δεύτερον, η βιωσιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γεωπολιτική. Αν δεν κατανοήσουμε ότι η γεωπολιτική είναι συνδεδεμένη με τη βιωσιμότητα και κυρίως της ενέργειας, τότε δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γενικότερα».

«Τι σημαίνει για μένα σήμερα η βιωσιμότητα;» αναρωτήθηκε για να δώσει την απάντηση: «Όραμα. Και η Ελλάδα και η Μεσόγειος μπορούν να παίξουν πολύ συγκεκριμένο ρόλο στη βιωσιμότητα της Ευρώπης». Μάλιστα, συνέχισε με νέες αιχμές κατά της γερμανικής πολιτικής: «Ήταν λάθος να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας, όπως ήταν λάθος και η επένδυση στον Nord Stream». Ενώ δεν έλειψε να χαρακτηρίσει και ως «σπουδαίο δώρο στην Κίνα» το κλείσιμο της αγοράς μας.

Κατά τον Ματέο Ρέντσι, δύο είναι οι δρόμοι που μπορούν να ακολουθηθούν προς τη βιωσιμότητα της Ευρώπης: «Και οι δύο οδηγούν στη Μεσόγειο» τόνισε φέρνοντας ως επιλογές τη Μέση Ανατολή και την Αφρική μέσω της σύνδεσης με την Ελλάδα και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό, «το ερώτημα είναι αν η Ευρώπη θα είναι σε θέση να έχει ένα όραμα για τα επόμενα 10 χρόνια που θα της επιτρέψει να αλλάξει τη θέση της και να γίνει κόμβος για νέες ενέργειες». Ο Ματέο Ρέντσι κατέληξε με νέες αιχμές κατά των Ευρωπαίων και κυρίως των Γερμανών, λέγοντας πως η Ελλάδα και η Ιταλία που δέχθηκαν επικρίσεις για το πώς σήκωσαν μόνες τους το βάρος του μεταναστευτικού,τώρα μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. «Τώρα, δίνουμε στην Ευρώπη να καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος της Μεσογείου. Να δώσουμε στην Ευρώπη να καταλάβει ότι έχει κάνει λάθη» τόνισε.