Τριγμούς, αγωνίες και… μηχανορραφίες προκάλεσε στο Ευρωκοινοβούλιο το Qatargate σύμφωνα με το ευρωπαϊκό POLITICO. Σύμφωνα με το δίκτυο, οι 27 αρχηγοί των κρατών της ΕΕ είχαν σκοπό να συζητήσουν για το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η Ένωση, όμως κατέληξαν να μιλούν για αυτό που γνωρίζουν καλύτερα: την πολιτική – και συγκεκριμένα τη χιονοστιβάδα εξελίξεων που προκάλεσε το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς, επισκιάζοντας την τελευταία σύνοδο κορυφής του 2022 στις Βρυξέλλες.
Εν αναμονή της Συνόδου, διπλωμάτες επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν το βαθμό στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητούσαν για τη φερόμενη ως δωροδοκία ευρωβουλευτών με σακούλες καταριανών χρημάτων, τονίζοντας ότι το ζήτημα αφορά τους αξιωματούχους των Βρυξελλών.
Όλα τα μάτια στραμμένα στο Qatargate
Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, μόλις έμειναν μόνοι τους, τα πράγματα κύλησαν πολύ διαφορετικά. Μάλιστα, αρκετοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το Politico, δήλωσαν πως οι εμπειρότεροι ανάμεσά τους, με τη βαθύτερη γνώση για το πώς λειτουργεί η κοινή γνώμη, εξέφρασαν βαθύτατες ανησυχίες.
Πρώτα από όλα, όπως τόνισε ο ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ήταν το μόνο θέμα για το οποίο τους ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι καθώς έμπαιναν στον χώρο – με τον Ρούτε να τονίζει ότι οι ηγέτες θα πρέπει να κρατήσουν ενιαία στάση απέναντι στο ζήτημα. Από την πλευρά του, ο ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Ιοχάνις εξέφρασε τον φόβο πολλών από τους ηγέτες: το περιστατικό θα μπορούσε να δηλητηριάσει ολόκληρη την ΕΕ. Ο Κρισγιάνις Κάρινς της Λετονίας συμφώνησε: Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να σπιλώσει και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Τέτοιου είδους γεγονότα, τέτοιου είδους διαφθορά, διαβρώνει την εμπιστοσύνη του κόσμου στους θεσμούς», παραδέχτηκε το ίδιο βράδυ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είναι επώδυνο και θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά τους».
Πράγματι, ο πλέον διαβόητος ευρωσκεπτικιστής ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες, ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, δεν άργησε να σχολιάσει το πρόσφατο χάος την Πέμπτη.
«Όλοι γνώριζαν ότι οι Βρυξέλλες ήταν γεμάτες από προβλήματα διαφθοράς, όμως τώρα το ζήτημα έφτασε σε επίπεδα που ανάγκασαν και την αστυνομία να αναλάβει δράση», υποστήριξε σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook, αναφέροντας μάλιστα ότι στους διαδρόμους των Βρυξελλών κυριαρχούν ψίθυροι ανησυχίας για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα «πέσει».
«Είναι καιρός να καθαρίσουμε τις Βρυξέλλες από τη διαφθορά», συνέχισε.
Κίνδυνος για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Καθώς οι έρευνες για το κατά πόσον ξένες χώρες έχουν χρηματίσει νυν και πρώην ευρωβουλευτές και εργαζομένους του Ευρωκοινοβουλίου για να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ συνεχίζονται, αρκετοί ηγέτες αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι οι ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να μην μπορούν να διακρίνουν τους διαφορετικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, γεγονός που τους κάνει να ανησυχούν ότι τα γεγονότα θα μπορούσαν να στιγματίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του.
Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ήταν ειλικρινής σε σχέση με τις προκλήσεις στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο, αποκαλώντας το σκάνδαλο διαφθοράς στην ΕΕ «σοβαρό ζήτημα» το οποίο «μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».
Έξω από τη σύνοδο, το σκάνδαλο ήδη επηρεάζει τα προεκλογικά παιχνίδια για τις ευρωεκλογές του 2024, αναφέρει το Politico.
Η «βιασύνη» του ΕΛΚ
Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, σύμφωνα με το πολιτικό δίκτυο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξαπέλυσε ανοιχτή επίθεση την Πέμπτη στον κύριο αντίπαλό του, την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), μέλη της οποίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του σκανδάλου – με σημαντικότερη την Εύα Καϊλή που μέχρι το ξέσπασμα του Qatargate κατείχε τη θέση της Αντιπροέδρου.
«Υποκρισία» και «φαρισαϊσμός» ήταν μόνο ορισμένες από τις κατηγορίες που εξακόντισαν ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.
Όμως η απόφασή τους να βγουν στην επίθεση έφερε, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μέσο, σε δυσκολότερη θέση την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα, όταν λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα η άρση ασυλίας και της Μαρίας Σπυράκη, αυτή τη φορά στο πλαίσιο ελέγχου για απάτη επιζήμια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Υπόθεση που πάντως δεν φαίνεται να σχετίζεται με το Qatargate.
Στροφή 180 μοιρών
Επρόκειτο για σημαντική στροφή σε σχέση με τη στάση του ΕΛΚ λίγες ημέρες πριν, όταν ο ηγέτης της Ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζητούσε από τους ευρωβουλευτές να μην εργαλειοποιήσουν την κρίση για «κομματικές πολιτικές μάχες».
«Οι καταγγελίες διαφθοράς εις βάρος μιας από τους πλέον υψηλόβαθμους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει πλήξει σημαντικά τον θεσμό και έχει επηρεάσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην ΕΕ συνολικά», δήλωσε στη διάρκεια εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου. «Το πλήγμα στην ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι πολύ μεγάλο για να το εργαλειοποιήσουμε για κομματικές πολιτικές μάχες».
Στην ουσία, καταλήγει το πολιτικό δίκτυο, πρόκειται για την πρώτη πράξη της προεκλογικής περιόδου για το 2024, μιας και οι ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφοντας στις πατρίδες τους από τη σύνοδο, πρόκειται να ριχτούν με τα μούτρα στη στρατηγική διαχείριση.