Η πρόταση της Κομισιόν για την βραχεία άρση της βίζας στους πολίτες τεσσάρων κρατών επεστράφη σήμερα από το ευρωκοινοβούλιο, στη σκιά των τελευταίων γεγονότων.
Κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναπέμψουν τη νομοθετική πρόταση για τη χορήγηση καθεστώτος διαμονής βραχείας διάρκειας χωρίς υποχρέωση θεώρησης («βίζα») στους πολίτες του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Ομάν και του Ισημερινού στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων για περαιτέρω συζήτηση. Η απόφαση, βάσει του Άρθρου 198 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετήθηκε διά ανατάσεως χειρός.
Μετά την απόφαση, ο εισηγητής Erik Marquardt (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι φαινόμενα διαφθοράς δεν έχουν επηρεάσει την εν λόγω διαδικασία. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης στη δημοκρατία μας θα έχει συνέπειες. Επί του παρόντος, δεν θα προχωρήσουμε σε απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για το Κατάρ. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το πώς εφαρμόζονται. Πρέπει να υπάρξουν αυστηρές συνέπειες για όσους δωροδόκησαν και για όσους δωροδοκήθηκαν.»
Μετσόλα: «Το ευρωκοινοβούλιο πρέπει να επιστρέψει την πρόταση»
Είχα επίσης προγραμματίσει να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζα. Υπό το πρίσμα των ερευνών, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.
Την 1η Δεκεμβρίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ενέκρινε σχέδιο έκθεσης σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για το Κουβέιτ και το Κατάρ, προσθέτοντας το Ομάν και τον Ισημερινό στον κατάλογο των χωρών που εξαιρούνται από τις απαιτήσεις για την έκδοση βίζα για διαμονές βραχείας διάρκειας (έως 90 ημέρες για περίοδο 180 ημερών). Η επιτροπή στήριξε επίσης την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την νομοθετική πρόταση, η οποία όμως θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.