Qatargate: «Προδομένη» από τον Παντσέρι νιώθει η πρώην ευρωβουλευτής Βίλκστρομ, η οποία όπως λέει δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ (Φώτο)

Χρησιμοποίησε το όνομα και τη φήμη μας, καταγγέλλει σε συνέντευξή της στο Politico

Η Σουηδή πρώην ευρωβουλευτής Σεσίλια Βίλκστρομ λέει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Fight Impunity δεν συνήλθε ποτέ και ότι δεν έλαβε ποτέ τίποτα από τον Παντσέρι, ούτε καν ένα email. Η Βίλκστρομ, η οποία συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο μιας ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου επιρροής από το Κατάρ και το Μαρόκο, λέει ότι εκμεταλλεύθηκαν τη φήμη της για αμφίβολους σκοπούς.

Η ΜΚΟ Fight Impunity ιδρύθηκε το 2019 από τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος μαζί με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι που ήταν υπάλληλος στη Fight Impunity και τον Nικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, ο οποίος διηύθυνε άλλη ΜΚΟ αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά», από τη βελγική εισαγγελία.

Ο Παντσέρι διόρισε οκτώ υψηλού προφίλ πολιτικούς, εμπειρογνώμονες και προσωπικότητες για να συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ, από τον Γάλλο πρώην πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ και την πρώην επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, μέχρι την πρώην Επίτροπο Έμα Μπονίνο, μαζί με την πρώην ευρωβουλευτή Σεσίλια Βίλκστρομ.

«Χρησιμοποιήσε τα ονόματα και τη φήμη μας»

 

«Αισθάνομαι εξαιρετικά χρησιμοποιημένη. Χρησιμοποιήσει τα ονόματά μας, τη φήμη μας», είπε ο Βίλκστρομ στο POLITICO. «Είναι απλώς μια προδοσία», είπε η φιλελεύθερη Σουηδή πολιτικός, η οποία πέρασε 10 χρόνια ως ευρωβουλευτής, προεδρεύοντας της ισχυρής ομάδας-ομπρέλας όλων των επικεφαλής των επιτροπών στη δεύτερη θητεία της.

Η Βίλκστρομ είπε ότι όταν ο Παντσέρι την πλησίασε, συμφώνησε με χαρά να συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της οργάνωσης Fight Impunity επειδή είχε την τιμή να συμπεριληφθεί ανάμεσα σε τέτοια αξιόλογα ονόματα. «Χωρίς αμφιβολίες, είπα ναι, ένιωσα τιμή και συμφώνησα», πρόσθεσε.

Τώρα λέει, αισθάνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να υπήρχε μόνο για να νομιμοποιήσει μια πιθανή εγκληματική δράση, εις βάρος της ζωτικής σημασίας εργασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αν αυτό είναι τώρα ένα μεγάλο πλυντήριο – όπως φαίνεται – τότε είναι τόσο κυνικό, γιατί είναι κάτι που είναι τόσο απαραίτητο στην εποχή που βρισκόμαστε», είπε. Έστειλε ένα email παραίτησης μόλις κυκλοφόρησε η είδηση του σκανδάλου νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

Μιλώντας στο POLITICO σε εκτενή συνέντευξή της εξέφρασε την απογοήτευσή της που μέσα σε τρία χρόνια ο Παντσέρι δεν συγκάλεσε ούτε μια συνεδρίαση του επίτιμου συμβουλίου. «Ανυπομονούσα να συναντηθούμε, να κάνουμε τη διαφορά, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ», είπε. «Δεν μου τηλεφώνησε ποτέ, δεν σήκωσε ποτέ το τηλέφωνο ούτε μου έστειλε email». Είπε ότι η συμμετοχή της περιορίστηκε σε μια ενιαία διαδικτυακή συζήτηση το καλοκαίρι του 2021.

Η Μογκερίνι, ο Μπονίνο και ένα άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η εν ενεργεία ευρωβουλευτής Ιζαμπέλ Σάντος, δήλωσαν όλοι ότι παραιτήθηκαν. Ο Kαζνέβ παραιτήθηκε επίσης, λέγοντας στο γαλλικό περιοδικό Marianne ότι δεν έλαβε ποτέ χρήματα από το Fight Impunity και ότι «είναι έξαλλος που το όνομά μου συνδέεται με αυτή την υπόθεση που βλάπτει έναν ευγενή σκοπό και το ευρωπαϊκό σχέδιο».

Η Βίλκστρομ είπε ότι η εμπλοκή του Ντένις Μακουέγκε ενός βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης και με το βραβείο Ζαχάρωφ γυναικολόγου από το Κονγκό, «μέτρησε» ιδιαίτερα στην απόφασή της να συμμετάσχει στο τιμητικό συμβούλιο του Fight impunity, περιγράφοντάς τον ως «έμπνευση» και λέγοντας ότι ήθελε να τον συναντήσει. Ο Mακουέγκε είναι το υψηλόβαθμο επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου που δεν έχει σχολιάσει ακόμη δημόσια για την ομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι κατηγορίες.

Η Βίλκστρομ δεν έλαβε «ούτε ένα ευρώ»

Η Fight Impunity καταχωρήθηκε στη Rue Ducale 41 στις Βρυξέλλες, μια σικ διεύθυνση απέναντι από το βασιλικό πάρκο της πρωτεύουσας της ΕΕ, όπου έχουν την έδρα τους πολλοί άλλοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του No Peace Without Justice του Ταλαμάνκα. Αφού οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν πολλαπλές επιδρομές στις Βρυξέλλες, με την πρώτη στις 9 Δεκεμβρίου, έκτοτε αφαιρέθηκε μια πλάκα στο μπροστινό μέρος του κτιρίου που έφερε το όνομα της οργάνωσης.

Η Βίλκστρομ είπε ότι δεν πληρώθηκε ποτέ και δεν περίμενε να πληρωθεί. «Δεν έλαβα ούτε ένα φλιτζάνι καφέ, ούτε μια καρτ ποστάλ, ούτε ένα email, ούτε ένα ευρώ: μηδέν», είπε. Ωστόσο, σημείωσε ότι ήταν περίεργο το γεγονός ότι δεν έλαβε ούτε ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης, όπως ένα κουτί σοκολάτες ή ένα μπουκέτο λουλούδια – καθιερωμένη πρακτική των ΜΚΟ όταν εγγράφουν νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή ως χειρονομία για το τέλος του έτους.

Η ίδια γνώριζε τον Παντσέρι από την εποχή που ήταν ευρωβουλευτές, περιγράφοντάς τον ως έναν «πολύ διακριτικό» και «ευγενικό» συνάδελφο που σπάνια μιλούσε. Ήταν λογικό για εκείνη να δημιουργήσει μια τέτοια ΜΚΟ που θα επικεντρωνόταν στην προσαγωγή των δραστών εγκλημάτων πολέμου στη δικαιοσύνη λόγω του ρόλου του ως επικεφαλής της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε η Σουηδή ευρωβουλευτής. Τώρα διευθύνει ένα ερευνητικό ίδρυμα που ονομάζεται Ίδρυμα Kjell and Märta Beijers.

Από τότε που οι Βέλγοι αστυνομικοί έκαναν επιδρομή σε τουλάχιστον 20 διευθύνσεις στις Βρυξέλλες, πραγματοποιώντας συλλήψεις και προχωρώντας σε κατασχέσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ σε μετρητά, το σκάνδαλο πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στην τελευταία ανατροπή, η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έπαυσε τον Έλνταρ Μαμέντοφ, Λετονό με καταγωγή απο το Αζερμπαϊτζάν που εργαζόταν ως πολιτικός σύμβουλος, για «σοβαρό παράπτωμα», παραδίδοντάς τον στις βελγικές αρχές. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ο σύντροφος της Καϊλή Φραντσέσκο Τζιόρτζι, είπε στη βελγική αστυνομία ότι ο Mαμέντοφ έλαβε δωρεάν εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο για το Κατάρ και εργάστηκε σε φακέλους του Κατάρ.