Quantcast

Qatargate: Ποιο Κατάρ; Όλα ξεκίνησαν από το Μαρόκο – Βέλγος υπουργός επιβεβαίωσε την ανάμειξη

Παράνομη χρηματοδότηση και οφέλη του Παντζέρι από το Μαρόκο δείχνουν τα στοιχεία

Την τελευταία εβδομάδα το Κατάρ βρίσκεται στο προσκήνιο όχι λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά λόγω του Qatargate, του συστήματος δωροδοκιών που φέρεται να «έχτισε» εντός της ΕΕ. Στην αφάνεια είχε μείνει μέχρι σήμερα, όμως, ο εταίρος του σε αυτό, το Μαρόκο.

Τις πρώτες ώρες από το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate, όλοι μιλούσαν για τις σκιώδεις λειτουργίες της χώρας της Μέσης Ανατολής μέσα στα σημαντικά θεσμικά όργανα της Ευρώπης με στόχο την άσκηση πιέσεων και την επιρροή αποφάσεων υπέρ της.

Όσο περνούσε ο χρόνος, όμως, και αποκαλύπτονταν περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση, η λέξη «Μαρόκο» άρχιζε να δακτυλογραφείται όλο και συχνότερα από τους συντάκτες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πράγματι, το Κατάρ δεν είναι η μόνη χώρα που συνδέεται με την ομάδα διαφθοράς γύρω από τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και την Ελληνίδα τέως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή. Το Μαρόκο έχει τη δική του θέση σε αυτό το δύσοσμο σκηνικό, όπως επιβεβαώθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη.

 

Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης: Το Μαρόκο έχει αναφερθεί στο πλαίσιο συζητήσεων για ξένες παρεμβάσεις

Μέχρι στιγμής, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου είχε αναφέρει μόνο ένα κράτος του Κόλπου ως εμπλεκόμενο στην έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Βίνσεντ βαν Κουίκενμπορν, επιβεβαίωσε την ανάμειξη μιας δεύτερης χώρας.

Σε δηλώσεις του στο βελγικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο Βαν Κουίκενμπορν είπε ότι «πρόκειται για μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει ήδη επισημανθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο συζητήσεων για ξένες παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων των «δικαιωμάτων αλιείας».

Όπως επισημαίνει το Politico, η Ισπανία και το Μαρόκο έχουν και οι δύο δικαίωμα αλιείας στα μαροκινά ύδατα, κάτι που απαιτεί έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου σχετικά με τους ισχύοντες κανονισμούς. Ο Βαν Κουίκενμπορν πρόσθεσε ότι αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει «παρέμβαση με δωροδοκία», κατηγορίες που χαρακτήρισε πολύ σοβαρές.

Γενικότερα, ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης προειδοποίησε για το «τέλος του κράτους δικαίου», λέγοντας ότι «ένα κράτος μαφίας ξεκινά όταν τα μέλη του κοινοβουλίου, που εκλέγονται από το λαό, δωροδοκούνται για να κάνουν διάλογο και να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο ψηφοφορίας με αντάλλαγμα χρήματα».

 

Παράνομη χρηματοδότηση και οφέλη του Παντζέρι από το Μαρόκο δείχνουν τα στοιχεία

Όλα ξεκίνησαν από μια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών του Βελγίου, η οποία συντάχθηκε πριν από λίγους μήνες και φαίνεται να είναι η βάση της δικαστικής έρευνας που οδήγησε στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων και φυλάκιση των τριών εξ αυτών -η Εύα Καϊλή θα παρουσιαστεί ενώπιον του ανακριτή στις 22 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η έκθεση αυτή δεν αφορούσε στο Κατάρ, αλλά στο Μαρόκο. Η χώρα φέρεται να δωροδοκούσε νυν και πρώην μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του Παντσέρι. Το Κατάρ εμφανίστηκε πολύ αργότερα.

Η αράχνη στον ιστό γύρω από την ιστορία του Μαρόκου είναι και πάλι ο Παντζέρι, ο οποίος διατηρούσε για αρκετά χρόνια πολύ καλές σχέσεις με αρκετές επιφανείς προσωπικότητες στο Μαρόκο.

Η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» έγραψε τη Δευτέρα ότι η σύζυγος και η κόρη του Παντζέρι συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο, βάσει πληροφοριών από τους δικαστές του Βελγίου, οι οποίες πιθανόν να προέρχονταν από υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες.

Όπως διαπιστώνεται, τα στοιχεία μάλλον δεν έδειχναν απλά ότι ο Παντζέρι μίλησε με τη σύζυγό του για τις διακοπές, αξίας 100.000 ευρώ, στο Μαρόκο, αλλά και ότι κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών είχαν μεταφέρει και «δώρα» από τον Μαροκινό διπλωμάτη Αμπντεραχίμ Ατμούν, τον σημερινό πρεσβευτή στην Πολωνία. Οι σχέσεις τους πάνε αρκετά χρόνια πίσω. Σε μια κοινή τους φωτογραφία στο Facebook, ο Ατμούν αποκαλεί τον Παντζέρι «ο φίλος μου».

Το 2013, ο Ιταλός επισκέφθηκε τον Ατμούν στο Μαρόκο μαζί με τον Μαρκ Ταραμπελά, τον Βέλγο ευρωβουλευτή στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα από τη βελγική αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Παντζέρι επέστρεψε στο Μαρόκο με συνεργάτη τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον Ιταλό σύζυγο της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή.

 

Η στάση Παντζέρι απέναντι στο Μαρόκο προκαλούσε συχνά «πηγαδάκια» εντός της ΕΕ

Από το 2017 έως το 2019 ο Παντζέρι ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ (DMAG), επισκεπτόμενος το Μαρόκο πολλές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παράλληλα, επεδείκνυε μια εξαιρετικά επιεική στάση απέναντι στο Μαρόκο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αργότερα στη ΜΚΟ «Fight Impunity».

Το 2017, όταν ο Παντζέρι προήδρευε της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ατμούν τον επαίνεσε για την προσέγγισή του στη σύνταξη της έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως πρόεδρος συζήτησε, επίσης, για το Μαρόκο και την κατάσταση στη Δυτική Σαχάρα, όπου υπάρχει μια συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και του μετώπου Polisario, που υποστηρίζεται από την Αλγερία. Ο Παντζέρι πήρε μια αξιοσημείωτα φιλομαροκινή στάση σε αυτό το θέμα.

Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Ινάτσιο Κοράο συμμετείχε τότε στην υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θυμάται τον Παντζέρι ως «πολύ στενά συνδεδεμένο με το Μαρόκο», που υπερασπιζόταν σθεναρά τη χώρα. Αυτό συχνά οδηγούσε σε συζητήσεις στην υποεπιτροπή.

«Σπάνια συμφωνούσαμε. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ο Παντζέρι είχε πάρει μια άκρως χαλαρή στάση απέναντι στο Μαρόκο, ή προσπαθούσε να αποσπάσει την προσοχή από πιθανώς ακανθώδη ζητήματα. Ήταν ξεκάθαρο σε όλους ότι φαινόταν να έχει μια προνομιακή σχέση με το Μαρόκο», λέει ο Κοράο στην De Standaard, προσθέτοντας ότι δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό να υποψιαστεί τον Παντζέρι για διαφθορά.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου δεν έχει επιβεβαιώσει ότι υπάρχει και μαροκινό στοιχείο στην έρευνα για το Qatargate. Αλλά ανεπίσημες πηγές το επιβεβαιώνουν στη βελγική εφημερίδα, παρά το γεγονός ότι, σε αντίθεση με την ιστορία του Κατάρ, δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια απόδειξη περί δωροδοκίας.