Επείγουσα διαδικασία κινήθηκε τη Δευτέρα από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να αρθεί άμεσα η ασυλία των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο, στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate.
Η Ρομπέρτα Μετσόλα προχώρησε στην εν λόγω κίνηση μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών, ζητώντας από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές του Κοινοβουλίου να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.
Προς το παρόν, τα πρώτα διαδικαστικά βήματα έχουν ολοκληρωθεί και η πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης. Το ερώτημα που παραμένει, ωστόσο, είναι ο ρόλος των δύο ευρωβουλευτών στο σκάνδαλο διαφθοράς που πλήξει ανεπανόρθωτα τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αντρέα Κοτσολίνο: Πυλώνας του Qatargate υπέρ του… Μαρόκου
Από την πρώτη στιγμή που το όνομά του ενεπλάκη στο σκάνδαλο Qatargate, ο Αντρέα Κοτσολίνο, δήλωνε αθώος, έντονα ταραγμένος, καθώς και βαθιά αγανακτισμένος, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση του Βέλγου δικαστή, Michael Claise, υπεύθυνου για την έρευνα του Qatargate. Ωστόσο, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, ο ρόλος του στην υπόθεση δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Σύμφωνα με τους ανακριτές, ο Ναπολιτάνος ευρωβουλευτής είχε σταθερό ρόλο στην οργάνωση, αποτελώντας έναν εκ των πυλώνων της μαζί με τους Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και Τζόρτζι. Οι πράκτορες της Vsse, της βελγικής μυστικής υπηρεσίας που ερεύνησε πρώτη το θέμα, κάνουν λόγο για μια «ομάδα παρέμβασης» με μισθοδοσία από το Μαρόκο, μέλος της οποίας ήταν ο Κοτσολίνο. Μια οργάνωση που δούλευε «λαθραία», είχε δημιουργήσει «σταθερή συνεργασία» χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο επιρροής και η οποία λειτουργούσε με «μια διακριτικότητα που υπερέβαινε τη σύνεση» χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένη γλώσσα, αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της La Repubblica. Το 2019, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι η στιγμή που δόθηκε η σκυτάλη από τον απερχόμενο ευρωβουλευτή Παντσέρι στον Κοτσολίνο, ο οποίος ανέλαβε τις ευαίσθητες θέσεις για τα συμφέροντα του Ραμπάτ.
Ειδικότερα, υπήρχαν δύο βασικοί ρόλοι που ενδιέφεραν τους Μαροκινούς και των οποίων ο Κοτσολίνo έχει κληρονομήσει την ηγεσία, μετά την αποχώρηση Παντσέρι: η προεδρία της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ και την από κοινού προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μαρόκου-ΕΕ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δυο άνδρες είχαν «καταλήξει σε συμφωνία το 2019 με τη μαροκινή υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (DGED) μέσω του Ατμούν, του Μαροκινού πρέσβη στη Βαρσοβία, να ασκήσουν πιέσεις υπέρ του Μαρόκου εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αντάλλαγμα χρήματα. Ζήτησαν, δε, να αμείβονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, αναφέρουν τα έγγραφα. Για να σφραγιστεί αυτός ο σύνδεσμος, και ο ρόλος του Γκιόργκι, ο οποίος αφού ήταν βοηθός του Παντζέρι όταν ήταν βουλευτής, είχε γίνει και του Κοτσολίνο.
Ο Παντσέρι αποκάλυψε την εμπλοκή του Κοτσολίνο στο Qatargate
Οι Βέλγοι ερευνητές συνέταξαν επίσης μια λίστα με τα αποτελέσματα που πέτυχε η ομάδα υπέρ του Μαρόκου, δηλαδή ποιο ήταν το αντικείμενο της διαφθοράς: «Διάφορα κείμενα ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν, δηλώσεις της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ, ανάδειξη υποψηφίων για το βραβείο Ζαχάρωφ, τροποποίηση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Και τέλος, ίσως η πιο δύσκολη παρέμαβση: «Η ένταξη του Κοτσολίνο στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για το πρόγραμμα Pegasus» που έγινε τον Ιανουάριο του 2022 και η οποία «ήταν σχεδιασμένη, δεδομένης της δημόσιας εμπλοκής του Μαρόκου σε αυτόν τον φάκελο». Αυτή είναι η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού παρακολουθήσεων Pegasus, το οποίο θα είχε χρησιμοποιηθεί από το Μαρόκο για τον έλεγχο των αντιπάλων του.
Αλλά ήταν ο ίδιος ο Παντσέρι που μετά τη σύλληψή του παραδέχτηκε ότι η συμφωνία με τις υπηρεσίες του Ραμπάτ υπήρχε για τουλάχιστον τρία χρόνια: «Είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας με αντάλλαγμα 50 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η συμφωνία έγινε στο Μαρόκο και κατά κάποιο τρόπο συνεχίστηκε -είπε ο Παντσέρι ενώπιον των ανακριτών- μέσω του σημερινού πρεσβευτή της χώρας στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν. Στη συνέχεια ο Παντσέρι αποκάλυψε ότι «ο σημερινός πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Μαγκρέμπ (ο Κοτσολίνο) έχει επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει έκτακτα ψηφίσματα, κάτι που δεν περνά από εμάς, είναι ανεξάρτητο».
Κανένα σχόλιο δεν έγινε από το περιβάλλον του ναπολιτάνικου ευρωβουλευτή, ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου τέθηκε σε αναστολή από το μητρώο μελών και ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος καθώς και από όλες τις θέσεις του κόμματος μετά την εμφάνιση του ονόματός του στην έρευνα του Βέλγου εισαγγελέα. Εάν, τελικά, η ασυλία του αρθεί, η κατάσταση γι’αυτόν θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη.
Ταραμπέλα: Ο άνθρωπος που υπερασπίστηκε το Κατάρ για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου
Και στην περίπτωση του Βελγο-Ιταλού, Μαρκ Ταραμπέλα, η κατάθεση Παντσέρι ήταν η αφορμή για να κινηθεί η έρευνα προς το πρόσωπό του. Είχε προηγηθεί μια υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ Παντσέρι και Τζόρτζι που δείχνει πώς ο Ταραμπέλα είχε ακολουθήσει τις υποδείξεις του πρώτου για τις δηλώσεις που έπρεπε να γίνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς εύνοια του εμιράτου.
Στην ανάκρισή του ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι ο Βελγο-Ιταλός ευρωβουλευτής πήγε πράγματι στη Ντόχα για ένα ταξίδι παρά το γεγονός ότι απαγορεύτηκε ρητά από τον επικεφαλής του Βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Paul Magnette, λόγω της διαμάχης για τους θανάτους εργαζομένων στην κατασκευή των γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Αλλά οι δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ενώπιον μιας σειράς αξιωματούχων του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εργασίας, Αλί Μπεν Σαμίχ Αλ Μαρί, βαραίνουν τον Ταραμπέλα. Πρόκειται για μια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου, μια καθοριστική ημερομηνία για την έρευνα η βελγική εισαγγελία.
Εκείνη την ημέρα, αναφέρει η La Repubblica, η όλη διαδικασία είχε προετοιμαστεί με προσοχή από τους Τζόρτζι και Παντσέρι, γιατί θεωρήθηκε κρίσιμη για την εικόνα του Κατάρ. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του υπουργού του Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χρειάστηκε η παρέμβαση του Μαρκ Ταραμπέλα για να οδηγηθεί η συζήτηση μακριά από το θέμα των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων στο Κατάρ.
«Δεν είδα αυτό το ενδιαφέρον πριν από τέσσερα χρόνια όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο γινόταν στη Ρωσία», είπε ο ο Ταραμπέλα με χαρακτηριστική ηρεμία, υπογραμμίζοντας, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, την υποκρισία των συναδέλφων του στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, οι οποίοι «δεν είχαν τους ίδιους ενδοιασμούς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μεγάλων αθλητικών γεγονότων».
Ο δικηγόρος του Μαρκ Ταραμπέλα, Maxim Töller, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία μομφή κατά τον πελάτη του, ο οποίος είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης και ζητά να παρουσιαστεί άμεσα ενώπιον των αρχών για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Είπε, επίσης, ότι δεν θα κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία, γιατί δεν υπάρχει τίποτα εναντίον του. Ως εκ τούτου, είναι υπέρ της άρσης της ασυλίας, εάν αυτή ζητηθεί», πρόσθεσε ο δικηγόρος.