Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα που ζητά την δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για να διερευνήσει τις ευθύνες του Βλάντιμιρ Πούτιν, του Αλεξάντρ Λουκασένκο, καθώς και των στρατιωτικών ηγεσιών Ρωσίας και Λευκορωσίας για τις θηριωδίες στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές, ζητά να λογοδοτήσει η ρωσική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία – με προεξάρχοντες τους Πούτιν και Λουκασένκο – για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου «οι θηριωδίες που διαπράττονται από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, την Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις, αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για να έλθουν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της.
Η σύσταση ενός τέτοιου δικαστηρίου θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπληρώσει τις προσπάθειες του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεδομένου ότι επί του παρόντος το ΔΠΔ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες όσον αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται στην , αλλά όχι τη δικαιοδοσία να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης, διότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν κυρώσει τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες.
Στο κείμενο σημειώνεται ότι, μολονότι η ακριβής σύνθεση και οι μέθοδοι λειτουργίας του ειδικού δικαστηρίου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, θα πρέπει να έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει όχι μόνο τον Βλάντιμιρ Πούτιν και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Λευκορωσίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – αναφέρει πάντα η ίδια ανακοίνωση – πιστεύει ακράδαντα ότι η ίδρυση ειδικού δικαστηρίου θα στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στη ρωσική κοινωνία όσο και στη διεθνή κοινότητα ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν και η ρωσική ηγεσία γενικότερα μπορούν να καταδικαστούν για το έγκλημα της επίθεσης στην Ουκρανία.
Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι δεν είναι πλέον εφικτό για τη Ρωσική Ομοσπονδία υπό την υφιστάμενη ηγεσία να επανέλθει στη «συνήθη πρακτική» με τη Δύση.