Ψήφισμα DiEM25-ΜέΡΑ25: Ζητάει την παραίτηση Μπορέλ για ρατσιστικό παραλήρημα

«Διαιωνίζουν τα αποτελέσματα της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης»

«Απαιτούμε την παραίτηση του επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τα ρατσιστικά του σχόλια για τις χώρες εκτός ΕΕ» τονίζει σε ψήφισμά του το DiEM25 – ΜέΡΑ25 με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ που χαρακτήρισε τις εκτός ΕΕ και Δύσης χώρες ως «ζούγκλα» που απειλεί τον κήπο της Ευρώπης.

 

Διαιωνίζουν τα αποτελέσματα της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης

Το ΜέΡΑ25 καλεί σε υπογραφή του ψηφίσματος τονίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές του Ζοζέπ Μπορέλ ως αρμόδιου για τις διπλωματικές υποθέσεις της ΕΕ είναι αποκρουστικές και σοκαριστικές, προσβάλλουν δισεκατομμύρια ανθρώπους και διαιωνίζουν τα αποτελέσματα της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης.

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Στις 13 Οκτωβρίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτικές Ασφάλειας, μίλησε στα εγκαίνια πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας. Οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν τη φρικτή ρατσιστική και αποικιακή νοοτροπία που διαπερνά ακόμη και τα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.

 

Σοκαριστικό και αποκρουστικό

«Η Ευρώπη είναι ένας κήπος. Έχουμε φτιάξει έναν κήπο. Όλα λειτουργούν», είπε ο κ. Μπορέλ. «Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».

«Οι κηπουροί πρέπει να τον φροντίζουν, αλλά δεν προστατεύουν τον κήπο χτίζοντας τείχη. Ένας ωραίος μικρός κήπος που περιβάλλεται από ψηλά τείχη για την αποτροπή εισβολής της ζούγκλας δεν είναι λύση. Επειδή η ζούγκλα έχει ισχυρή ικανότητα ανάπτυξης και το τείχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλό για να προστατεύει τον κήπο».

Αυτή η υποτιθέμενη αναλογία θα έπρεπε να είναι απαράδεκτη, ανεξάρτητα από το πλαίσιο που ειπώθηκε. Το γεγονός ότι προήλθε από τον αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, σε μια δημόσια εκδήλωση με την επόμενη γενιά διπλωματών της ΕΕ, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σοκαριστικό και αποκρουστικό.

Συμπεριφορά ακατάλληλη με το αξίωμα που κατέχει

Αποκαλώντας το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου «ζούγκλα», ο κ. Μπορέλ προσβάλει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε μέρη του κόσμου που είναι υπανάπτυκτα ως άμεσο αποτέλεσμα της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι, όχι μόνο δεν θέλει να εξιλεωθεί για αυτήν την τεράστια αδικία, αλλά αντιθέτως, η πρώτη του προτεραιότητα είναι η διαιώνισή της.

Η συμπεριφορά του κ. Μπορέλ, με απλά λόγια, είναι ακατάλληλη για το αξίωμα που κατέχει. Απαιτούμε την άμεση παραίτησή του. Υπογράψτε το ψήφισμα: https://i.diem25.org/el/petitions/85».

 

Κήπος και ζούγκλα

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις αυτές του Ζοζέπ Μπορέλ έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE όπου μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά και τη στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου που παρέχει η ΕΕ, τόνισε ότι, οι Ευρωπαίοι δημιούργησαν «έναν κήπο» που «περιστοιχίζεται από ζούγκλα».

«Αν δεν θέλουμε η ζούγκλα να εισβάλει στον κήπο, (…) θα πρέπει να εμπλακούμε» σημείωσε και κάλεσε την Ευρώπη να ενισχυθεί στρατιωτικά. «Δεν πρόκειται για ένα καπρίτσιο (…) είναι αναγκαίο, απαραίτητο για την επιβίωση», ανέφερε.