Quantcast

«Πρόβα πολέμου» στην Ουκρανία- «Έτοιμος για διαπραγματεύσεις ο Πούτιν» – Κρίσιμη συνάντηση με Σολτς

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πάντως ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πρόθυμος να διαπραγματευτεί»

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία, με τη διπλωματία να δίνει την ύστατη μάχη να αποτρέψει έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πάντως ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πρόθυμος να διαπραγματευτεί», προσθέτοντας ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι μόνο ένα μέρος των μεγαλύτερων ανησυχιών της Ρωσίας για ασφάλεια.

Την ίδια ώρα πάντως, στην ευρύτερη περιοχή έχει στηθεί ένα σκηνικό μάχης με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να αναφέρει χθες σε διάγγελμά του -για πρώτη φορά ανοιχτά- ότι έχει πληροφορηθεί ότι η Ρωσία θα επιτεθεί στην Ουκρανία την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, για να διευκρινίσει αργότερα ότι η ενημέρωση είναι από τα ΜΜΕ.

Μάλιστα, την Τετάρτη έχουν δείξει και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ως πιθανή ημέρα για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Άλλωστε, όπως  σημείωσε χθες εκπρόσωπος του Στέιτ Στιπάρτμεντ, η Ρωσία ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κι έχει αναπτύξει πάνω από 100.000 στρατιώτες στην περιοχή.

«Δεν είναι μόνο ζήτημα αριθμών», επισήμανε ο εκπρόσωπος. «Αυτές οι δυνατότητες (…) περιλαμβάνουν από άρματα μάχης έως μονάδες πεζικού, ειδικές δυνάμεις, κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη και αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα».

Πολεμικό σκηνικό 

Με δεκάδες πολεμικά σκάφη σε ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, επιδεικνύοντας την εντυπωσιακή δύναμη πυρός που διαθέτει, η Ρωσία κάνει γενική πρόβα για πόλεμο… γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Στις παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας αναπτύσσεται φάλαγγα τεθωρακισμένων και φορτηγών του ουκρανικού στρατού… σε επιφυλακή.

Στο Κίεβο φθάνει ένα ακόμη φορτίο αμερικανικών όπλων, ενώ και πυραυλικά συστήματα αποστέλλονται από τη Λιθουανία.

Οι πρεσβείες στην πόλη αδειάζουν. Ξένες αεροπορικές εταιρείες σταματούν τις πτήσεις τους. Τα καταφύγια ανοίγουν για τους αμάχους. Το σκηνικό του πολέμου έχει ήδη στηθεί…

 

Ρωσία: «Δε θα εισβάλουμε αν δεν προκληθούμε»

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει ότι δε σχεδιάζει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ προσπαθεί να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει τον διάλογο με τη Δύση.

«Η Ρωσία δε θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Προειδοποίησε δε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

Διπλωματικός πυρετός 

Η Δύση προειδοποιεί ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει την εισβολή ανα πάσα στιγμή, με τη Μόσχα ωστόσο να προσπαθήσει να πείσει ότι δίνει ακόμα μια ευκαιρία στον διάλογο. Σε εξέλιξη είναι και η διπλή πρωτοβουλία του Γερμανού Καγκελάριου , Όλαφ Σολτς, σε Κίεβο και Μόσχα, με την συνάντησή του με τον Βλαντιμιρ Πούτιν σήμερα να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.

Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για  ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «παραμένει ένα κρίσιμο παράθυρο για διπλωματία και για τη Ρωσία να κάνει οπισθοχωρήσεις από τις απειλές της κατά της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισαν πως «οποιαδήποτε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε μία παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία», με εκτενή ζημιά τόσο για η Ρωσία όσο και για τον κόσμο.

Επίσης, τόνισαν την ανάγκη οι δυτικοί σύμμαχοι να παραμείνουν ενωμένοι έναντι των ρωσικών απειλών, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας «ένα σημαντικό πακέτο κυρώσεων» αν κλιμακωθεί η ρωσική επιθετικότητα.

Παράλληλα, χθες ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ άνοιξε ένα ύστατο παράθυρο για διάλογο, παρουσιάζοντας στον πρόεδρο Πούτιν τη ρωσική απάντηση στις προτάσεις Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή.

«Οι δυνατότητές μας (για συνομιλίες) δεν έχουν εξαντληθεί πλήρως.  Φυσικά, δεν θα έπρεπε να συνεχιστούν χωρίς τέλος, αλλά σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να συνεχιστούν και να  αυξηθούν (οι επαφές με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ)», ανέφερε στον Πούτιν.
Την ίδια ώρα, ο αέρας στα ρωσοουκρανικά σύνορα μυρίζει μπαρούτι, ενώ οι σχέσεις Ρωσίας Δύσης βρίσκονται στο ναδίρ.

«Βρισκόμαστε σε ένα πάρα πολύ χαμηλό σημείο. Οι σχέσεις μας είναι στην πραγματικότητα, στο πάτωμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματουχος δηλώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να ανοίξουν πυρ εναντίον ξένων πλοίων και υποβρυχίων, εφόσον εισέλθουν παρανόμως στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

To Kίεβο ζητεί συνάντηση με τη Μόσχα μέσα στις επόμενες 48 ώρες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Η Ρωσία αγνόησε τα επίσημα αιτήματα για να εξηγήσει την συσσώρευση στρατευμάτων. Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσουμε μια συνάντηση εντός των επόμενων 48 ωρών για διαφάνεια σχετικά με τα σχέδια της Ρωσίας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.