Το μέγεθος της διερεύνησης των καταγγελιών για το Qatargate είναι μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και παρατηρείται συνήθως σε μεγάλες έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν τόνισε ότι η έρευνα, της οποίας επικεφαλής είναι ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου και αφορά στην παρέμβαση κρατικών παραγόντων στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, έχει μέγεθος που δεν έχει ξαναδεί το Βέλγιο.
Σημείωσε, δε, ότι τα γεγονότα του Qatargate, που έχει κλονίσει τα θεμέλια των Βρυξελλών, πρέπει και να αποδειχθούν.
Η έρευνα, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε ομάδα οργανωμένου εγκλήματος. Όπως είναι γνωστό, η αστυνομία έχει κατασχέσει 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά από τρεις τοποθεσίες σχετικές με τους υπόπτους, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ξένες δυνάμεις του Κατάρ και του Μαρόκου.
Βέλγος υπoυργός Δικαιοσύνης: Το Qatargate έδειξε ότι η χώρα μας δεν δίνει «ελευθέρας» στους εγκληματίες
«Γνωρίζουμε περιπτώσεις παρέμβασης από κρατικούς παράγοντες και από το οργανωμένο έγκλημα που προσπαθούν να παρέμβουν στο δημοκρατικό σύστημα. Αλλά πραγματικά, η δωροδοκία μελών ενός κοινοβουλίου, ειδικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι κάτι εντελώς μοναδικό για την υπηρεσία πολιτικών πληροφοριών», είπε ο Βαν Κουίκενμπορν στους FT.
Η υπηρεσία πληροφοριών του Βελγίου συνεργάστηκε με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών για αυτήν την υπόθεση, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να τονίζει ότι η τρέχουσα έρευνα έδειξε ότι το Βέλγιο, το οποίο φιλοξενεί πολλά θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως και το ΝΑΤΟ, δεν δίνει «ελευθέρας» στους φερόμενους εγκληματίες.
«Για εμάς, η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι το πιο σημαντικό πράγμα», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία «παρέμβαση» από τη βελγική κυβέρνηση.
«Πρόκειται για μια πολύ συγκεκριμένη περίπτωση παρέμβασης μέσω δωροδοκίας και είναι κάτι εντελώς καινούργιο για τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βέλγος υπουργός. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως μέχρι τώρα η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφορούσε κυρίως την ασφάλεια, «τώρα, όμως, θα πρέπει να ασφαλιστούμε έναντι του οργανωμένου εγκλήματος και των παρεμβάσεων μέσω δωροδοκίας».
«Έχουμε προσφέρει όλα τα δυνατά μέσα και το προσωπικό για την υπόθεση. Θα χυθεί άπλετο φως παντού και τίποτα δεν θα μείνει άθικτο», κατέληξε ο Βαν Κουίκενμπορν.