Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν θα γιορτάσουμε το νέο έτος. Το φαγητό παίζει άλλωστε πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε σπίτι και σε κάθε χώρα.
Τα παραδοσιακά γλυκά και πιάτα επιβάλλονται ενώ τα ποτά έχουν την τιμητική τους.
Τι σερβίρεται λοιπόν, τέτοιες μέρες σε διάφορες περιοχές της Γης;
Σταφύλια
Όταν την Παραμονή το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, στην Ισπανία τρώνε γρήγορα 12 σταφύλια για καλή τύχη. Αυτή η παράδοση-δεισιδαιμονία έχει κυριαρχήσει μέσα στα χρόνια και μάλιστα πιστεύεται ότι όποιος δεν το κάνει, θα έχει κακή τύχη.
Sauerkraut
Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε ως ξινολάχανο. Οι Γερμανοί το απολαμβάνουν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να έχουν πλούτη και καλή τύχη το νέο έτος.
Ρέγγα τουρσί
Στην Πολωνία λένε «όχι» στο κρέας και βάζουν στο τραπέζι τους το αλμυρό αυτό ψάρι, με την παράδοση να λέει ότι φέρνει καλή χρονιά.
Ψωμί καλαμποκιού
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και κυρίως στο Νότο, δεν γίνεται να λείπει από το δείπνο της Παραμονής το καλαμποκόψωμο, το οποίο φέρνει… πλούτη.
Πουτίγκα ρυζιού
Στις Σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα στη Σουηδία και τη Φινλανδία σερβίρουν για επιδόρπιο πουτίγκα ρυζιού. Μάλιστα, το προσφέρουν με ένα αμύγδαλο κρυμμένο στο μείγμα και όπως με το φλουρί της βασιλόπιτας στην Ελλάδα, έτσι κι εκεί, όποιος το έχει θα είναι τυχερός τη χρονιά που ξεκινά.
Cotechino con Lenticchie
Τέλος, στην Ιταλία τρώνε… φακές. Ναι, φακές με ένα μεγάλο χοιρινό λουκάνικο, το οποίο συμβολίζει την καλή τύχη και την ευμάρεια. Οι φακές απ΄ την άλλη, συμβολίζουν μικρά νομίσματα, δηλαδή τα πλούτη.
Φυσικά, σε όλους τους λαούς την Πρωτοχρονιά, το αλκοόλ ρέει άφθονο είτε είναι σαμπάνια, είτε ρούμι, είτε κρασί.