Πρώτη εκτέλεση τρανς γυναίκας στην ιστορία των ΗΠΑ: Η συγκλονιστική ιστορία της Άμπερ Μακλάφλιν

Το έγκλημα που έκανε ως άνδρας

Αν ο κυβερνήτης του Μιζούρι δεν χορηγήσει χάρη, η Άμπερ Μακλάφλιν θα υποστεί τις συνέπειες με θανατηφόρο ένεση για τη δολοφονία μιας πρώην συντρόφου της το 2003 και θα περάσει στην ιστορία ως το πρώτο τρανς άτομο που εκτελείται έπειτα από καταδίκη σε θανατική ποινή.

 

Το έγκλημα που έκανε ως άνδρας

Πριν από τη μετάβαση, η 49χρονη- τότε άνδρας- ήταν σε σχέση με τη φίλη της, Μπέβερλι Γκέντερ.

Αλλά όταν η σχέση αυτή έγινε τοξική, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία, η Μακλάφλιν άρχισε να καταδιώκει την Γκέντερ πηγαίνοντας ακόμα και στο γραφείο όπου εργαζόταν και μερικές φορές κρυβόταν μέσα, σκοτώνοντάς την τον Νοέμβριο του 2003.

Οι γείτονες της Γκέντερ κάλεσαν την αστυνομία το βράδυ της 20ής Νοεμβρίου 2003, όταν εκείνη δεν επέστρεψε στο σπίτι της. Οι αστυνομικοί πήγαν στο κτίριο του γραφείου, όπου βρήκαν μια σπασμένη λαβή μαχαιριού κοντά στο αυτοκίνητό της και ίχνη αίματος. Μια μέρα αργότερα, η Μακλάφλιν- που δεν είχε πραγματοποιήσει ακόμα τη μετάβαση, οδήγησε την αστυνομία σε μια τοποθεσία κοντά στον ποταμό Μισισιπή στο Σεντ Λούις, όπου είχε πεταχτεί το πτώμα.

Κατηγορήθηκε για φόνο πρώτου βαθμού το 2006 και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ένα δικαστήριο το 2016 διέταξε νέα ακρόαση για την καταδίκη της, αλλά ένα ομοσπονδιακό εφετείο επανέφερε τη θανατική ποινή το 2021.

 

 

 

Η συγκλονιστική ιστορία της Άμπερ Μακλάφλιν

Το αίτημα χάριτος για λογαριασμό του τρανς ατόμου επικεντρώνεται σε διάφορα ζητήματα, όπως η τραυματική παιδική του ηλικία και τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία οι ένορκοι δεν άκουσαν ποτέ στη δίκη, σύμφωνα με το SkyNews.

Η ιστορία της Άμπερ Μακλάφλιν είναι συγκλονιστική. Ώντας ανήλικο αγόρι, η Μακλάφλιν γύρισε διάφορες ανάδοχες οικογένειες. Ένας θετός γονέας έτριψε περιττώματα στο πρόσωπό της σε πολύ μικρή ηλικία και ο θετός πατέρας της χρησιμοποίησε αναισθητικό όπλο εναντίον της, σύμφωνα με το αίτημα χάριτος. Λέει ότι πάσχει από κατάθλιψη και ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πολλές φορές, όπως αναφέρει η υπεράσπιση.

Η αίτηση περιλαμβάνει επίσης αναφορές για διάγνωση δυσφορίας φύλου, μια κατάσταση που προκαλεί οδύνη και άλλα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της ασυμφωνίας μεταξύ της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και του φύλου που του αποδόθηκε κατά τη γέννησή του.

«Πιστεύουμε ότι η Άμπερ Μακλάφλιν επέδειξε απίστευτο θάρρος γιατί μπορώ να σας πω ότι υπάρχει πολύ μίσος όταν πρόκειται για αυτό το θέμα», είπε η υπεράσπιση.

Αλλά, πρόσθεσε, η σεξουαλική ταυτότητα της Μακλάφλιν «δεν ήταν το κύριο θέμα» του αιτήματος χάριτος.

 

Πώς τη βοήθησε η τρανς συγκρατούμενή της

Μια φίλη συγκρατούμενή της, η Τζέσικα Χίκλιν, λέει ότι είδε την προσωπικότητα της ΜακΛάφλιν να ανθίζει κατά τη διάρκεια της μετάβασης του φύλου της.

Σύμφωνα με το Maxnews, η Χίκλιν, 43 ετών, άρχισε να κάνει μετάβαση ενώ βρισκόταν στη φυλακή και το 2016 μήνυσε το Τμήμα Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων του Μιζούρι, αμφισβητώντας μια πολιτική που απαγόρευε την ορμονοθεραπεία για τους κρατούμενους που δεν την έπαιρναν πριν φυλακιστούν. Κέρδισε την αγωγή το 2018 και έγινε μέντορας άλλων τρανσέξουαλ κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της Μακλάφλιν.

Αν και φυλακίστηκαν μαζί για περίπου μια δεκαετία, είπε ότι η Μακλάφλιν ήταν τόσο ντροπαλή που σπάνια αλληλεπιδρούσαν. Αλλά καθώς η Μακλάφλιν άρχισε τη μετάβαση πριν από περίπου τρία χρόνια, στράφηκε στη συγκρατούμενή της για καθοδήγηση σε θέματα όπως η συμβουλευτική ψυχικής υγείας και η λήψη βοήθειας για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της μέσα στη φυλακή υψίστης ασφαλείας που κυριαρχείται από άνδρες.

«Σίγουρα είναι ένα ευάλωτο άτομο», δήλωσε η Χίκλιν. «Σίγουρα φοβάται μήπως δεχθεί επίθεση ή πέσει θύμα, κάτι που είναι πιο συνηθισμένο για τα τρανς άτομα στα Σωφρονιστικά Ιδρυμάτα».

«Πάντα υπάρχει γραφειοκρατία και γραφειοκρατία, οπότε ξόδεψα χρόνο για να τη βοηθήσω να μάθει να καταθέτει τα σωστά έγγραφα και να μιλάει με τους σωστούς ανθρώπους», δήλωσε η Χίκλιν για τη φίλη της και συγκρατούμενή της.

«Καθόμασταν μια φορά την εβδομάδα και κάναμε αυτό που αποκαλούσα συζήτηση μεταξύ γυναικών», ανέφερε.

 

To πρώτο τρανς άτομο που θα θανατωθεί στις ΗΠΑ

Δεν υπάρχει γνωστή περίπτωση εκτέλεσης τρανσέξουαλ κρατουμένου στις ΗΠΑ στο παρελθόν, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης κατά της θανατικής ποινής.

Η μόνη γυναίκα που εκτελέστηκε ποτέ στο Μιζούρι ήταν η Μπόνι Χέντι, η οποία θανατώθηκε το 1953 για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός εξάχρονου αγοριού.

Η Χέντι εκτελέστηκε σε θάλαμο αερίων, πλάι-πλάι με τον άλλο απαγωγέα και δολοφόνο, τον Καρλ Όστιν Χολ.

Σε εθνικό επίπεδο, 18 άτομα εκτελέστηκαν το 2022, εκ των οποίων δύο στο Μιζούρι.

Ο Κέβιν Τζόνσον, 37 ετών, θανατώθηκε για τη δολοφονία από ενέδρα ενός αστυνομικού στο Μιζούρι. Ο Κάρμαν Ντέκ εκτελέστηκε τον Μάιο για τη δολοφονία ενός ζευγαριού κατά τη διάρκεια ληστείας σε σπίτι στο Μιζούρι.

Ένας άλλος κρατούμενος στο Μιζούρι, ο Λέοναρντ Τέιλορ, έχει προγραμματιστεί να πεθάνει τον Φεβρουάριο για τη δολοφονία της φίλης του και των τριών μικρών παιδιών της.