Το Ισραήλ και αραβικές χώρες που συμμερίζονται τις ανησυχίες του για το Ιράν πρέπει να αναπτύξουν κοινή στρατιωτική δύναμη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς εν όψει της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οι μέχρι στιγμής άκαρπες προσπάθειες για την αναβίωση της διεθνούς συνθήκης του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θα περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχει ο Αμερικανός πρόεδρος στο Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία τον επόμενο μήνα.
Η ακριβής διατύπωση γέννησε ερωτήματα
Στο κείμενο της ομιλίας του, ο Μπένι Γκαντς αναφέρεται στους δεσμούς ασφαλείας του Ισραήλ με τις χώρες του Κόλπου, οι οποίοι ενισχύθηκαν στο πλαίσιο της ανάπτυξης διπλωματικών σχέσεων ανάμεσά τους το 2020 με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, καθώς και με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, και σε προσπάθειες για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.
«Αυτό που χρειάζεται δεν είναι απλώς συνεργασία, αλλά επίσης η ανάπτυξη περιφερειακής δύναμης, υπό αμερικανική ηγεσία, η οποία θα ενισχύσει όλες τις συμμετέχουσες πλευρές», δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.
Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται αν ο όρος «δύναμη» αναφέρεται σε κοινή στρατιωτική δύναμη ή σε ανάπτυξη γενικότερων κοινών στρατιωτικών δυνατοτήτων.
«Επ’ αυτού εργαζόμαστε συνεχώς για την ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών».
Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την υποστήριξή της προς τις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ, στο πλαίσιο των οποίων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συνέπηξαν σχέσεις με το Ισραήλ πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο το Ριάντ δεν προχώρησε μέχρι την επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ