Προκλητικός Χουλουσί Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχίζει τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις – Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι η χώρα του «δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν, αλλά ήταν πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος»

Το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δυναμιτίζει περισσότερο ο Χουλουσί Ακάρ. Την ώρα που οι διπλωματικές αποστολές των δύο χωρών ετοιμάζονται για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος ανεβάζει του τόνους και μιλά για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις από την Ελλάδα.

 

Παράλληλα, τονίζει ότι η χώρα του «δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν, αλλά ήταν πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Γεωργίας και τον υπουργό Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η γειτονική μας Ελλάδα, δυστυχώς, συνεχίζει τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειρηνικές μεθόδους, σχέσεις καλής γειτονίας και διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Είναι ειλικρινής ευχή μας να ανοίξουν τα κανάλια διαλόγου με τους σημερινούς συνομιλητές μας, καθώς και με τους προηγούμενους συνομιλητές μας. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω γνωστό ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ και ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για την «προσπάθεια του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας», απάντησε: «Δυστυχώς, η γειτονική μας Ελλάδα προσπάθησε επίμονα να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Κρήτη και τα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Οι δυνάμεις μας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα».

«Ευκαιρία για διάλογο οι διερευνητικές»

Στη συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ έκανε ειδική μνεία στις διερευνητικές επαφές τονίζοντας ότι αποτελούν ευκαιρία για την ανάπτυξη του διαλόγου.

«Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν θα είναι επωφελές για τη γειτονική μας Ελλάδα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες παρασυρόμενη από κίνητρα και προκλήσεις ορισμένων άλλων χωρών», σημείωσε αναφορικά με την αγορά των εξοπλισμών της Ελλάδας.

Τέλος, υπογράμμισε: «Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ απειλή για κανέναν, αλλά ήταν πάντα ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος».

Στις 6 Οκτωβρίου οι διερευνητικές επαφές Αθήνας – Άγκυρας
Σημειώνεται ότι ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, στις 6 Οκτωβρίου 2021.

Aπό ελληνικής πλευράς, στη σύνθεση της ομάδας παραμένει μόνο ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, καθώς θα αντικατασταθούν τόσο ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού όσο και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, από τον Θεοχάρη Λαλάκο, που είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ, αλλά και η Ευαγγελία Γραμματίκα που είναι η διευθύντρια του γραφείου του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών.

Η τελευταία συνάντηση επί τουρκικού εδάφους είχε λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, παρόντος του Ιμπραήμ Καλίν, του στενότερου συνεργάτη του Ερντογάν, ενώ στην Αθήνα, η συνάντηση είχε γίνει το Μάρτιο, με την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, να μην λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες, αλλά να δίνει συμβολικά το παρόν κατά τη διάρκεια του γεύματος, προκειμένου να χαιρετίσει την τουρκική αντιπροσωπεία.