Quantcast

Προφυλακίστηκε εξέχουσα δημοσιογράφος στην Τουρκία με κατηγορίες για κατασκοπεία

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ANADOLU

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση μιας εξέχουσας δημοσιογράφου για να δικαστεί για «στρατιωτική και πολιτική κατασκοπεία», μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η δημοσιογράφος Μουγεσέρ Γιλντίζ, διευθύντρια στην Άγκυρα του ειδησεογραφικού ιστότοπου OdaTV, τέθηκε υπό κράτηση τη Δευτέρα. Χθες, Πέμπτη, προφυλακίσθηκε επισήμως αφού ανακρίθηκε.

Οπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ισμαήλ Ντουκέλ, αντιπρόσωπος στην Άγκυρα του τηλεοπτικού δικτύου TELE1, ο οποίος είχε τεθεί υπό κράτηση μαζί με την Γιλντίζ και ανακρίθηκε, αφέθηκε ελεύθερος, μετέδωσε το Anadolu. Ένας λοχίας του στρατού, που είχε τεθεί υπό κράτηση μαζί τους, προφυλακίσθηκε επίσης, πρόσθεσε το πρακτορείο χωρίς να επεκταθεί. Σύμφωνα με τον OdaTV, η Γιλντίζ κατηγορείται για συχνές επαφές με τον εν λόγω λοχία.

Το δικαστήριο επικαλέστηκε ρεπορτάζ της Γιλντίζ για φερόμενες συναντήσεις τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού με τον Λίβυο πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ, μετέδωσε o OdaTV. Η Τουρκία υποστηρίζει τον αντίπαλο του Χαφτάρ, τον Φάγεζ αλ-Σάρατζ, τον επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ λιβυκής κυβέρνησης, και στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και εκπαιδευτές για να βοηθήσει τις δυνάμεις του Σάρατζ εναντίον εκείνων του Χαφτάρ.

Επικρίνει την κυβέρνηση του OdaTV
Ο συνήγορος της Γιλντίζ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος OdaTV τηρεί επικριτική στάση έναντι της κυβέρνησης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Τον Μάρτιο η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στον OdaTV κατηγορώντας τον για παραβίαση ενός νόμου για την κανονιστική ρύθμιση του Ίντερνετ.

Πριν από την απόφαση αυτή, δύο δημοσιογράφοι του OdaTV είχαν συλληφθεί εξαιτίας ενός ρεπορτάζ για την κηδεία ενός αξιωματικού των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών που φέρεται ότι σκοτώθηκε στη Λιβύη, μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος. «Η δημοσιογραφία στη φυλακή», έγραψε σήμερα ο OdaTV μετά την προφυλάκιση της Γιλντίζ. Η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους στον κόσμο.