Quantcast

Προειδοποίηση Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας: Θα καταστείλουμε την αντεπαναστατική βία»

Αρνούνται ότι υπάρχει θέμα «κοινωνικής έκρηξης»

Αρνητικά προδιατεθημένο ως προς την κατανόηση των ευρύτερων εξελίξεων που μαίνονται στη χώρα, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας.

 

 

Στη χώρα μέχρι στιγμής, υπάρχει Ένας 36χρονος νεκρός, περί τους 130 κρατούμενους ή αγνοούμενους, ενώ το Ίντερνετ και η  κινητή τηλεφωνία είναι κομμένο.

 

Το προφίλ του άνδρα που σκοτώθηκε

Ο άνδρας συμμετείχε σε διαδήλωση που οργανώθηκε την Δευτέρα στα περίχωρα της Αβάνας και σκοτώθηκε κατά την διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Το κουβανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέφρασε την «λύπη» του για τον θάνατο του διαδηλωτή. «Στις 11 Ιουλίου, δεν υπήρξε κοινωνική έκρηξη στην Κούβα και δεν υπήρξε λόγω της θέλησης του λαού μας και της υποστήριξης του λαού μας προς την Επανάσταση και την κυβέρνησή του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες σε συνέντευξη Τύπου.

Επρόκειτο για «ταραχές πολύ περιορισμένης κλίμακας» και οι συνθήκες στην χώρα είναι «τελείως κανονικές», διαβεβαίωσε. Όπως και ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ πριν από αυτόν, και διαχρονικά οι προηγούμενοι πρόεδροι της Κούβας, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι ευθύνεται, μέσω της πολιτικής των κυρώσεων και μίας εκστρατείας στο Ίντερνετ, για τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που ξέσπασαν την Κυριακή στο νησί, σε μια σαρανταριά πόλεις και χωριά με συνθήματα «Πεινάμε» και «Κάτω η δικτατορία».

 

«Μας λείπουν φάρμακα…»

Χθες, περί τους 130 άνθρωποι βρίσκονταν στην φυλακή ή έχουν δηλωθεί εξαφανισμένοι, σύμφωνα με κατάλογο που ανέβασε στο Twitter το κίνημα San Isidro. Μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται οι Ζοζέ Ντανιέλ Φερέρ, Μανουέλ Κουέστα Μόρουα και η Μπέρτα Σολέρ, τρεις γνωστοί αντικαθεστωτικοί, καθώς και η Καμίλα Ακόστα, 28χρονη Κουβανή, η οποία συνεργάζεται εδώ και έξι μήνες με την ισπανική εφημερίδα ABC.

«Να συλληφθεί μία δημοσιογράφος ισπανικού μέσου ενημέρωσης, της ABC, μου φαίνεται ανάρμοστο», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που κάλεσε την Αβάνα να σεβασθεί το δικαίωμα των Κουβανών να διαδηλώνουν ελεύθερα.

Την ώρα που κανένα επίσημο νούμερο δεν έχει ανακοινωθεί για τις συλλήψεις, οικογένειες προσπαθούσαν να πάρουν από τα αστυνομικά τμήματα πληροφορίες για τους συλληφθέντες συγγενείς τους.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για την Αμερική Τζούλι Τσανγκ κατήγγειλε χθες «την βία και τις συλλήψεις, καθώς και την εξαφάνιση ανεξάρτητων ακτιβιστών» και ζήτησε την «άμεση απελευθέρωσή τους». Το Ιράν κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «επιδιώκει να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις» της Κούβας.

 

Ηρεμία την Τρίτη

Ηρεμία επικρατούσε την Τρίτη στην Αβάνα, όπου ισχυρή ήταν η παρουσία των αστυνομικών, των στρατιωτών και των πρακτόρων με πολιτικά.

Το κινητό Ίντερνετ παραμένει κομμένο. Το παρατηρητήριο NetBlocks εντόπισε προβλήματα στην λειτουργία κοινωνικών δικτύων όπως το WhatsApp και το Facebook.

«Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε κινητό Ίντερνετ, αλλά μας λείπουν επίσης φάρμακα», απάντησε ο Μπρούνο Ροντρίγκες σε σχετική ερώτηση. Και «πρέπει να πω ότι η Κούβα δεν θα απαρνηθεί το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της», προειδοποίησε.

 

«Θα αποφύγουμε την επαναστατική βία και θα καταστείλουμε την αντεπαναστατική»

Η Ουάσινγκτον ζήτησε την ταχεία αποκατάσταση «όλων των μέσων επικοινωνίας, online και μη». «Το κλείσιμο των διαύλων πληροφόρησης (…) δεν ανταποκρίνεται καθόλου στις ανάγκες και τις νόμιμες προσδοκίες του κουβανικού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ωστόσο, ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος Κουβανών οι οποίοι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν δια θαλάσσης από την χώρα τους.

«Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στο χείλος μιας διμερούς κρίσης, εκτός αν η αμερικανική κυβέρνηση το θελήσει», δήλωσε ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών. Στο Μαϊάμι και την Ουάσινγκτον, Αμερικανο-Κουβανοί συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις στην Κούβα. Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν επίσης στην Βραζιλία, τον Ισημερινό και την Ουρουγουάη. Στην Κούβα, οι καθολικοί επίσκοποι κάλεσαν την κυβέρνηση και τους διαδηλωτές «να συμφωνήσουν» για την αποφυγή της βίας. «Ο λαός έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις ανάγκες του, τους πόθους και τις ελπίδες του», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους.

Σε ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης, ο Ραούλ Κάστρο, 90 ετών, που άφησε τα ηνία του Κομμουνιστικού Κόμματος τον Απρίλιο στον Μιγκέλ Ντίας Κανέλ επιστρατεύθηκε για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος την Κυριακή κατά την διάρκεια της οποίας «αναλύθηκαν οι προβοκάτσιες που ενορχηστρώθηκαν από αντεπαναστατικά στοιχεία, οργανωμένα και χρηματοδοτούμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με αποσταθεροποιητικούς στόχους», έγραψε η επίσημη εφημερίδα Granma.

«Θα αποφύγουμε την επαναστατική βία, αλλά θα καταστείλουμε την αντεπαναστατική βία», προειδοποίησε ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.