Quantcast

Πρόεδρος τουρκικής Βουλής: Ο Μακρόν δείχνει σημάδια πρωτόγονης Ισλαμοφοβίας

«Η Γαλλία οφείλει να αντιμετωπίσει το ρατσιστικό παρελθόν της»

Ο πρόεδρος του Βουλής στην Τουρκία, Μουσταφά Σεντόπ επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου για ένα σχέδιο ενάντια στην «ισλαμική αυτονόμηση» στη Γαλλία.

«Οι εξηγήσεις του κ. Μακρόν, προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας που διαταράσσει την ειρήνη στη Συρία και τη Λιβύη και προκαλεί το χάος στον μουσουλμανικό κόσμο προμηθεύοντας με όπλα τον Χαφτάρ, καθώς ανακοίνωνε πως θα πολεμήσει ενάντια στην ισλαμική αυτονόμηση είναι σημάδι μιας πρωτόγονης ισλαμοφοβίας» έγραψε στο tweet του ο Σεντόπ, το οποίο μάλιστα το δημοσίευσε στα γαλλικά.

 

 

«Η Γαλλία οφείλει να αντιμετωπίσει το ρατσιστικό παρελθόν της και το πλήθος σφαγών, αντί να επινοεί φανταστικούς εχθρούς όπως “η ισλαμική αυτονόμηση”» πρόσθεσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Τουρκίας, σε ένα tweet που επιτίθετο σφοδρά ενάντια στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αποφασισμένος να αναλάβει δράση κατά του ριζοσπαστικού Ισλάμ, σε ένα σχέδιο με στόχο την καταπολέμηση «ισλαμική αυτονόμηση». «Σε μια δημοκρατία δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πως οι θρησκείες μπορούν να είναι υπεράνω των νόμων» δήλωσε σε ομιλία του για το θέμα.

Ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως δεν έχει στόχο να περιθωριοποιήσει το σύνολο των Μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία. Όπως είπε άλλωστε, «μπορούμε να νιώθουμε πως φέρουμε διαφορετικές ταυτότητες, αν σεβόμαστε τους νόμους της Δημοκρατίας». Πρόσφατα, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υπερασπιστεί μαθήτρια που επιτέθηκε φραστικά εναντίον του Ισλάμ.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Εμανουέλ Μακρον ανακοίνωσε πως θα παύσει το σύστημα της αποστολής Ιμάμηδων από την Τουρκία, το Μαρόκο και την Αλγερία για τους Μουσουλμάνους της Γαλλίας.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως αποσύρει το δικαίωμα της διδασκαλίας της γλώσσας και της κουλτούρας της χώρας καταγωγής για μαθητές των γαλλικών σχολείων. Η Γαλλία ζήτησε συνολικά από 9 χώρες να αποσύρουν το αίτημά τους για διδασκαλία ξένων γλωσσών στη χώρα, με όλες τους να αποδέχονται, πλην της Τουρκίας.