Quantcast

Πρίγκιπας Κάρολος: Εκφώνησε ομιλία αντί της βασίλισσας Ελισάβετ στο βρετανικό κοινοβούλιο

Απούσα η βασίλισσα Ελισάβετ από την έναρξη εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου

Ο πρίγκιπας Κάρολος εκφώνησε για πρώτη φορά την «Ομιλία της Βασίλισσας» στην έναρξη των εργασιών στη Βουλή των Λόρδων, την Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ υποφέρει από προβλήματα υγείας που δεν της επέτρεψαν να εκφωνήσει η ίδια τον λόγο της.

Όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, το βράδυ της Δευτέρας, η βασίλισσα δεν μπορούσε να παραστεί λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1963 που η 96χρονη βασίλισσα δεν διαβάζει την «Ομιλία της Βασίλισσας».

Οι άλλες δύο φορές ήταν το 1959 και το 1963, όταν ήταν έγκυος στον Δούκα του Γιορκ και τον κόμη του Γουέσεξ αντίστοιχα. Τότε ο Λόρδος Καγκελάριος είχε εκφωνήσει την ομιλία.

Oι βασιλικοί σχολιαστές στη Βρετανία κάνουν λόγο για «καθοριστική στιγμή» στη σταδιακή μετάβαση προς την επόμενη μέρα για τη βασιλική οικογένεια.

Στο πλευρό του Καρόλου ήταν η Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ενώ για πρώτη φορά παρών στην τελετή ήταν ο Δούκας του Κέμπριτζ Γουίλιαμ.

Ως προς το κυβερνητικό πρόγραμμα, το περίγραμμα του οποίου ανέγνωσε ο πρίγκιπας της Ουαλίας, περιλάμβανε 38 καινούρια νομοσχέδια και προαναγγελία μέτρων για ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης.

Το νομοσχέδιο που έχει λάβει τη μεγαλύτερη προσοχή είναι αυτό περί Δημόσιας Τάξης, που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για τις διαμαρτυρίες οργανώσεων που εμποδίζουν τη λειτουργία υποδομών και την εύρυθμη καθημερινότητα των πολιτών, όπως οι περιβαλλοντικοί «αντάρτες ακτιβιστές» της οργάνωσης Extinction Rebellion.

Άλλα νομοσχέδια που εισήγαγε η βρετανική κυβέρνηση αφορούν την απονομή περαιτέρω εξουσιών στην τοπική αυτοδιοίκηση για αναζωογόνηση των εμπορικών δρόμων, την απλούστευση κάποιων διαδικασιών για άσκηση οικονομικής δραστηριότητας (νομοσχέδιο περί Ελευθεριών του Brexit), την πάταξη των εγκλημάτων με κρυπτονομίσματα, την αυστηροποίηση του καθεστώτος συνεργασίας με ξένα συμφέροντα που συνδέονται με απολυταρχικά καθεστώτα, την αναβάθμιση τομέων της εκπαίδευσης, την αμφιλεγόμενη ιδιωτικοποίηση του τηλεοπτικού σταθμού Channel 4, αλλά και την επίσης αμφιλεγόμενη αντικατάσταση του ισχύοντος νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) από έναν νέο νόμο περί ατομικών δικαιωμάτων, με έμφαση στην ελευθερία της έκφρασης.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα που ανέγνωσε ο πρίγκιπας Κάρολος έγινε και ιδιαίτερη αναφορά στον «ηγετικό ρόλο» που θα παίξει η Βρετανία «στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης υποστήριξης για το λαό της Ουκρανίας».