Quantcast

Πρέσβης ΗΑΕ: Η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν επηρεάζει τις σχέσεις των ΗΑΕ με την Ελλάδα

Σε συνέντευξή του σε Έλληνες δημοσιογράφους, την οποία, όπως είπε, θέλησε να κάνει για την ενημέρωση των Ελλήνων και προς αποφυγή παρεξηγήσεων μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Τουρκία, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ διαβεβαίωσε ότι οι ελληνοεμιρατινές σχέσεις παραμένουν ισχυρές

Τη στρατηγική εταιρική σχέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Ελλάδα και τη βούληση της χώρας του για συνέχιση της καλής διμερούς συνεργασίας, επαναβεβαίωσε σήμερα ο πρέσβης Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούι.

Σε συνέντευξή του σε Έλληνες δημοσιογράφους, την οποία, όπως είπε, θέλησε να κάνει για την ενημέρωση των Ελλήνων και προς αποφυγή παρεξηγήσεων μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Τουρκία, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι οι ελληνοεμιρατινές σχέσεις παραμένουν ισχυρές, ή ίσως ισχυρότερες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σουλεϊμάν Αλμαζρούι διαμήνυσε πως οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Τουρκία δεν επηρεάζουν τις ελληνοεμιρατινές σχέσεις.

Περαιτέρω, ανέδειξε πως η Ελλάδα είναι ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις ειδικές σχέσεις. Ειδικότερα, τόνισε χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι μία από τις 10 χώρες με τις οποίες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στρατηγική συνεργασία.

Αποτυπώνοντας τη βούληση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, είπε πως τώρα «εστιάζουμε, όχι μόνο στις πολιτικές και αμυντικές σχέσεις, αλλά επίσης στις οικονομικές».

Ανακοίνωσε πως την επόμενη χρονιά τα Εμιράτα έχουν προσκληθεί να είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα του, καθώς θα είναι το πρώτο αραβικό κράτος που θα τιμάται στην ΔΕΘ και εκτίμησε πως θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να έρθουν κοντά οι οικονομίες των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα, ο Εμιρατινός πρέσβης είπε πως η συνεργασία των δύο χωρών είναι πολύ ισχυρή και αναφέρθηκε στην πρόσφατη διακλαδική άσκηση «Μέδουσα-11» στην Κρήτη, στην οποία συμμετείχαν τα ΗΑΕ. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την εδραία βούληση των ΗΑΕ να συνεχίσουν τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και να συμμετάσχουν και σε άλλες στρατιωτικές ασκήσεις.

Σε ό,τι αφορά στην πολιτική συνεργασία, ανέφερε πως Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμβαδίζουν από κοινού. Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, αφού σημείωσε πως τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία και η τρίτη στη Μέση Ανατολή, εκτίμησε πως η Ελλάδα έχει πολλά να ωφεληθεί από τη συνεργασία με τη χώρα του.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών. Εντόπισε ως επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα για τα ΗΑΕ, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ασφάλεια τροφίμων, στη διαχείριση των ακινήτων (real estate), στον τουρισμό, με έμφαση τις αερομεταφορές, στη γεωργία, στη συνεργασία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη ναυτιλία, στα λιμάνια.

Επισήμανε πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) φέτος γιορτάζουν 50 χρόνια από την ένωσή τους και προσβλέπουν στα επόμενα 50 χρόνια μιας δυναμικής διπλωματίας. Αποσαφήνισε πως τα ΗΑΕ επικεντρώνονται στην επικοινωνία, στην κατανόηση, στη συνεργασία, στις διπλωματικές προσπάθειες παρά στις διενέξεις και στις διαμάχες.

Σκιαγραφώντας τη νέα εξωτερική πολιτική των ΗΑΕ, τόνισε πως εστιάζουν περισσότερο σήμερα στην οικονομία, στην προώθηση της ευημερίας και της οικονομικής συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής ή ευρύτερα. «Η οικονομία μπορεί να οδηγήσει στην ευημερία και σε άλλους πυλώνες σχέσεων και πάει χέρι χέρι με τη διπλωματία και την πολιτική» ανέφερε.

Τέλος, ο Σουλεϊμάν Αλμαζρούι εκτίμησε πως η βελτίωση των σχέσεων των ΗΑΕ με την Τουρκία μπορεί να είναι χρήσιμη και για την Ελλάδα, διότι η χώρα του είναι «μεγαλύτερος παίκτης από πολλά περιφερειακά κράτη και μπορεί να επηρεάσει θετικά».

Περιγράφοντας τις σημερινές εμιρατινοτουρκικές σχέσεις, είπε πως αφορούν το οικονομικό σκέλος και ότι το ταμείο 10 δισ. δολαρίων στην Τουρκία είναι μια τέτοια ένδειξη.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ