Για τη θλίψη του για την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 μίλησε πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αποκαλύπτοντας ότι είχε αναγκαστεί για ένα διάστημα να δουλεύει ανεπίσημα ως «ταξιτζής», για να συμπληρώνει το εισόδημά του.
Η οικονομική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση είχε εξαναγκάσει εκείνη την περίοδο πολλούς Ρώσους να αναζητήσουν νέους τρόπους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ως «την κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας», μια δήλωση που, σύμφωνα με το BBC, μπορεί να πυροδοτήσει εικασίες για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου απέναντι στην Ουκρανία, πρώην μέλος της ΕΣΣΔ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 90.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία το τελευταίο διάστημα και έχουν εκφραστεί φόβοι ότι προετοιμάζεται εισβολή. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει τέτοιες βλέψεις και κατηγορεί την Ουκρανία για προκλητικές κινήσεις.
Τα σχόλια του Ρώσου προέδρου έγιναν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε εχθές, Κυριακή, με τίτλο «Ρωσία, η νεότερη ιστορία». «Επρόκειτο για τη διάλυση της ιστορικής Ρωσίας με το όνομα Σοβιετική Ένωση», αναφέρει στο ντοκιμαντέρ ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Δύση θεωρούσε εκείνο το διάστημα ότι η περαιτέρω διάλυση της Ρωσίας ήταν ζήτημα χρόνου.
Μπορεί να είναι ευρέως γνωστό ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν βλέπει ως τραγωδία την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όμως αυτή είναι μία από τις σπάνιες φορές που μιλάει για τις προσωπικές δυσκολίες που βίωσε εκείνη την περίοδο. «Μερικές φορές χρειαζόμουν να βγάλω επιπλέον χρήματα. Εννοώ, να βγάλω χρήματα πίσω από το τιμόνι, ως ιδιώτης οδηγός. Για να είμαι ειλικρινής είναι δύσκολο να μιλάω για αυτό, αλλά δυστυχώς είναι αλήθεια», σημειώνει ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με το BBC, εκείνη την περίοδο τα ταξί ήταν σπανια στη Ρωσία, και πολλοί ιδιώτες προσέφεραν κούρσες σε αγνώστους με το αμάξι τους για να τα βγάλουν πέρα. Υπήρχαν κάποιοι μάλιστα που χρησιμοποιούσαν ως «ταξί» ακόμα και ασθενοφόρα.
Ειναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπηρέτησε ως πράκτορας της KGB. Στις αρχές του ’90 ωστόσο, εργαζόταν στο γραφείο του δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης, Ανατόλι Σομπτσάκ. Ο ίδιος επιμένει ότι παραιτήθηκε από την KGB μετά το «πραξικόπημα» του Αυγούστου του 1991 εναντίον του προέδρου της ΕΕΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που τελικά οδήγησε στη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.