Η κατάσταση της ρωσικής οικονομίας είναι σταθερή, παρά τις κυρώσεις, εκτίμησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 για το πρόγραμμα «Μόσχα. Κρέμλινο. Πούτιν», τόνισε ότι οι αποδόσεις, οι οποίες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στους σχετικούς δείκτες, δείχνουν ότι η εικόνα είναι καλύτερη όχι μόνο από τις προβλέψεις των αντιπάλων της Ρωσίας, αλλά και από τις προσδοκίες της ηγεσίας της χώρας.
«Η κατάσταση στην οικονομία είναι σταθερή. Επιπλέον, είναι πολύ καλύτερη από ό,τι προέβλεψαν όχι μόνο οι αντίπαλοί μας, αλλά ακόμη κι εμείς», είπε ο πρόεδρος, απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Πάβελ Ζαρούμπιν.
«Σε γενικές γραμμές, η κατάστασή μας δεν είναι απλώς σταθερή, αλλά, νομίζω, αρκετά ικανοποιητική. Θα το θέσω έτσι – αν όχι καλή», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε επίσης ότι ένας από τους κύριους μακροοικονομικούς δείκτες της Ρωσίας – η ανεργία – βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό. «Ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος από το αναμενόμενο και έχει, κυρίως, πτωτική τάση. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, μπορεί να είναι κοντά στο 5% από το σημερινό 11,9%. Και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και να παρέχεται στους ανθρώπους πραγματικό εισόδημα», είπε ο χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η βιομηχανική παραγωγή, η γεωργία και οι κατασκευές στη Ρωσία βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά.
Έλλειμμα ρεκόρ
Σε επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύτηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ρωσίας για τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς η Μόσχα συνεχίζει τις δαπάνες για την εισβολή στην Ουκρανία και στον απόηχο της επιβολής πλαφόν από τη Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, το έλλειμμα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της χώρας διαμορφώθηκε στα 3,9 τρισ. ρούβλια (56 δισ. δολάρια) για τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, το εύρος του ελλείμματος είχε ως αποτέλεσμα να «γυρίσει» το πλεόνασμα που εμφάνιζε ο προϋπολογισμός της Ρωσίας στο 11μηνο του 2022.
«Τα στοιχεία δεν είναι άσχημα»
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ, το έλλειμμα ανέρχεται στο 2,3% του ΑΕΠ. «Τα στοιχεία δεν είναι άσχημα» σχολίασε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν.
Οι κρατικές δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 1/3 σε σχέση με τις προβλέψεις της Μόσχας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού πριν από την έναρξη του πολέμου.
Σημειώνεται πως τα έσοδα από τις υψηλές τιμές εξαγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων εμπορευμάτων ενίσχυσαν τα έσοδα για το α’ εξάμηνο του 2022, αλλά στο δεύτερο μισό του έτους αυτή η τάση υποχώρησε.
Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου κατέρρευσαν αφού η G7 επέβαλε ανώτατο όριο με στόχο τον περιορισμό των κερδών του Κρεμλίνου. Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να μειώνει ή να καθυστερεί τις μη πολεμικές δαπάνες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για υψηλότερους φόρους σε ορισμένες μεγάλες εταιρείες.
Ισχυρή δημοσιονομική θέση
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, παρά τις πιέσεις η δημοσιονομική θέση της Ρωσίας παραμένει ισχυρή, χάρη στις πολυετείς αυστηρές οικονομικές πολιτικές. Το έλλειμμα φέτος προβλέπεται στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κοντά στα επίπεδα του 2022. Αλλά η πρόβλεψη βασίζεται σε μια τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 20 δολάρια πάνω από τα επίπεδα που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο.
Εάν οι τιμές του ρωσικού αργού παραμείνουν στα επίπεδα του Δεκεμβρίου, τα έσοδα θα μειωθούν κατά περίπου 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια, ή 1,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον Alexander Isakov, οικονομολόγο της Bloomberg Economics.
Πηγη: OT