Quantcast

Πούτιν: Η Κίνα έχει «ερωτήματα και ανησυχίες» για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας με τον Κινέζο ομόλογό του έδειξε ότι το Πεκίνο βλέπει προσεκτικά, αλλά πάντως με ανησυχία, όσα συμβαίνουν στο μέτωπο του πολέμου

Ενδείξεις ότι Ρωσία και Κίνα δεν είναι τόσο κοντά όσο δηλώνουν ότι είναι προσέφερε η συνάντηση που είχαν την Πεμπτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τη συνάντησή τους στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τοποθέτησή του, δήλωσε πως κατανοεί το γεγονός ότι ο ομόλογός του έχει ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. «Καταλαβαίνουμε τα ερωτήματά σας και τις ανησυχίες σας. Θα εξηγήσουμε λεπτομερώς τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα, αν και έχουμε μιλήσει για αυτό στο παρελθόν», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η Ρωσία εκτιμά την ισορροπημένη στάση της Κίνας στην ουκρανική κρίση».

Σε αυτά ο Σι Τζινπίνγκ τού απάντησε ότι «η Κίνα είναι διατεθειμένη να εργαστεί με την Ρωσία για να αναλάβει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης, να διαδραματίσει ρόλο πρώτου μεγέθους και για να εισαγάγει σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο κυριαρχείται από χάος».

Η τοποθέτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν υπονοεί ότι το Πεκίνο ανησυχεί για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς μάλιστα καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες η κατάρρευση του ρωσικού μετώπου σε σημεία στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες ήταν εξαιρετικές και ότι «δεν υπάρχουν καθόλου αποκλίσεις» μεταξύ των δύο μερών – μια εκ των πραγμάτων αναμενόμενη τοποθέτηση.

Αλλο ένα αξιοσημείωτο σημείο των δηλώσεων του Σι, είναι το γεγονός ότι δεν ανέφερε καθόλου την Ουκρανία.

 

«Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έχουν πρόσφατα λάβει μια απολύτως άσχημη μορφή και είναι απολύτως απαράδεκτες για τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών στον πλανήτη», επέμεινε σε άλλο σημείο της τοποθέτησςής του ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος πήρε θέση και στο ζήτημα της Ταϊβάν, σημειώνοντας ότι η Μόσχα «εμμένει σταθερά, στην πράξη, στην αρχή της μίας Κίνας και καταδικάζει τις προκλήσεις των ΗΠΑ και των δορυφόρων τους στα στενά της Ταϊβάν».