Quantcast

Πούτιν: Φυλακή για λιποτάκτες και υπηκοότητα σε ξένους εθελοντές, καθώς οι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω επιστράτευσης (Βίντεο)

Δεκαετή ποινική κάθειρξη στους λιποτάκτες, ρωσικό διαβατήριο στους αλλοδαπούς υπόσχεται ο Ρώσος πρόεδρος σε μια προσπάθεια να πείσει τους άντρες να επιστρατευθούν - Βίντεο με μεθυσμένους στρατιώτες προκαλεί την οργή των αξιωματικών

Ανυποχώρητος στην απόφαση του ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες διέταξε μερική επιστράτευση, αν και είχε δεσμευθεί στην αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, ότι δεν πρόκειται να το κάνει. Την ίδια ώρα, απελπλισμένοι ρώσοι πολίτες, προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα, σχηματίζονται ουρές στα σύνορα με τη Γεωργία αλλά και τη Φινλανδία. Αρκετοί είχαν εξαντλήσει την πιθανότητα ταξιδεύοντας αεροπορικώς σε Αρμενία και Τουρκία.

Το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος έλαβε δραστικά μέτρα και υπέγραψε μια νομοθετική τροποποίηση η οποία προβλέπει  ποινή κάθειρξης 10 ετών για τους στρατιωτικούς που λιποτακτούν ή αρνούνται να πολεμήσουν σε περιόδους επιστράτευσης. Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την αυστηροποίηση των ποινών για τη λιποταξία ψηφίστηκε αυτήν την εβδομάδα από το κοινοβούλιο και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Προβλέπεται κάθειρξη 10 ετών για όποιους λιποτακτούν, πηγαίνουν «χωρίς έγκριση» στον εχθρό, αρνούνται να πολεμήσουν ή παρακούουν τις εντολές σε περιόδους επιστράτευσης. Η λεηλασία τιμωρείται επίσης με ποινή κάθειρξης έως 15 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν υπέγραψε επίσης έναν νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας σε αλλοδαπούς που θα δεσμευτούν να υπηρετήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο στον στρατό, τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί με κάθε τρόπο να στρατολογήσει περισσότερους άνδρες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Συνήθως απαιτείται να κατοικεί κάποιος για τουλάχιστον πέντε χρόνια στη Ρωσία ώστε να ζητήσει να λάβει την υπηκοότητα. Το μέτρο αυτό φαίνεται ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους μετανάστες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, οι οποίοι κατοικούν σε μεγάλες πόλεις και ασκούν βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θα λειτουργήσεις προσεχώς ένα «γραφείο στρατολόγησης» μέσα στο αχανές διοικητικό κέντρο του Σαχάροβο, απ’ όπου περνούν υποχρεωτικά όλοι οι μετανάστες.

Το Κιργιστάν και το Ουζμπεκιστάν κάλεσαν αυτήν την εβδομάδα τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν σε κανέναν πόλεμο.

Δύσκολα τα πράγματα για τον Πούτιν

Φως στο παρασκήνιο πίσω από τις τελευταίες επιλογές του Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρούν να ρίξουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ ο Πούτιν το τελευταίο διάστημα έχει εμπλακεί περισσότερο στον στρατηγικό σχεδιασμό του πολέμου με Αμερικανούς αξιωματούχους να μεταφέρουν πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε αιτήματα αξιωματικών που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης για υποχώρηση από την Χερσώνα.

Οι Ρώσοι αξιωματικοί, κατά τις ίδιες πηγές, υποστηρίζαν ότι μια υποχώρηση από την Χερσώνα θα επέτρεπε την αναδιάταξη με τάξη των ρωσικών δυνάμεων στον ποταμό Δνείπερο διατηρώντας τις υλικές δυνάμεις αλλά και σώζωντας ζωές στρατιωτών.

Μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άλλη μια ντροπιαστική δημόσια αναγνώριση της αποτυχίας Πούτιν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα χάριζε μια δεύτερη μεγάλη νίκη στην Ουκρανία μέσα σε μόλις έναν μήνα» σημειώνουν οι ΝΥΤ και προσθέτουν: «έχοντας ως μόνο στόχο τη νίκη με κάθε κόστος ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε ένα πιο δημόσιο πρόσωπο του πολέμου καθώς ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε αναστάτωση. Αυτό τον υποχρέωσε να ανακοινώσει μια μερική επιστράτευση».

«Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου η Μόσχα έχει δείξει ότι διαθέτει ελάχιστα στρατεύματα για να συνεχίσει την επιθετική τακτική της, υποφέρει από ελλείψεις σε υψηλής τεχνολογίας και ακρίβειας όπλικα συστήματα και έχει αποτύχει στην προσπάθεια ελέγχου του εναέριου χώρου της Ουκρανίας» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν πρόσβαση σε υψηλής διαβάθμισης πληροφορίες και τους οποίους επικαλούνται οι δημοσιογράφοι των New York Times υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν έχει πει στους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ότι τις στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις για το πεδίο της μάχης θα τις λαμβάνει ο ίδιος.

Η κίνηση αυτή, λένε οι ίδιοι αξιωματούχοι, έχει προκαλέσει εντάσεις ενώ ειδικά η απόρριψη του αιτήματος υποχώρησης από την Χερσώνα έχει οδηγήσει σε πτώση του ηθικού ανάμεσα στα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αποκοπεί από τις γραμμές υποστήριξης και πλέον φοβούνται ότι θα μείνουν απροστάτευτοι απέναντι στον ουκρανικό στρατό.

Η διαφωνία για το πεδίο της μάχης στην Χερσώνα αποδεικνύει, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τη σημασία που έχει η τύχη του πολέμου στη νότια Ουκρανία για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Η εικόνα που έχει σχηματιστεί στις ΗΠΑ είναι ότι η Ουκρανία έχει τη δυναμική για να επαναλάβει στη Χερσώνα ό,τι κατάφερε με την αντεπίθεση-αστραπή στην νοτιοανατολική Ουκρανία στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αν συμβεί αυτό, τότε μπαίνει σε κίνδυνο ο στόχος του Πούτιν να δημιουργήσιε μια χερσαία “γέφυρα” για την Κριμαία.

Όπως υπενθυμίζουν οι ΝΥΤ η περίπτωση της Χερσώνας αποτελεί την τελευταία από τις διαφωνίες που φέρονται να έχουν ο Πούτιν και οι επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων καθώς και στις αρχές της εισβολής στην Ουκρανία, Ρώσοι αξιωματικοί είχαν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τα σχέδια του πρώτου διαστήματος ειδικά για τις αναφορές περί γρήγορου χτυπήματος και κατάληψης του Κιέβου. Οι Ρώσοι επιτελείς πίστευαν τότε, λένε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε έναν πόλεμο με ανεπαρκή στρατεύματα και εξοπλισμό.

Οι ανησυχίες αυτές αποδείχθηκαν σωστές και γι’ αυτό μετά την ήττα στα περίχωρα του Κιέβου, ο Πούτιν, υποστηρίζουν οι New York Times, χαλάρωσε τον έλεγχό του στις στρατιωτικές δυνάμεις επιτρέποντας στους ανώτατους αξιωματικούς να χαράξουν μια νέα τακτική που επικεντρώθηκε σε μπαράζ βομβαρδισμών από το ρωσικό πυροβολικό. Η στρατηγική αυτή, μάλιστα, απέδωσε επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία.

«Σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχει μια διαρκής διάσταση ανάμεσα στους πολιτικούς στόχους του Πούτιν και τα στρατιωτικά μέσα για την επίτευξή τους. Σε σημαντικές αποφάσεις ο Πούτιν αποδείχθηκε ότι αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματικότητα μέχρι που οι επιλογές του να εξελιχθούν από κακές σε χειρότερες» δήλωσε ο διευθυντής ρωσικών μελετών στο ινστιτούτο Άμυνας CNA, Μάικλ Κόφμαν.

Οι συζητήσεις του Πούτιν με τους αξιωματικούς που βρίσκονται στο πεδίο μπορεί, επίσης, να αποτελούν μέρος της προσπάθειάς του να αποκτήσει περισσότερες ακριβείς πληροφορίες για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει ονοματίσει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς στις αρχές της υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε ακριβείς πληροφορίες από τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βαλερί Γκερασίμοφ.

Η απαίτηση Πούτιν για μια στρατηγική που αποκλείει την επιλογή της υποχώρησης, οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διχαστεί για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ουκρανική αντεπίθεση: άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να αδιαφορήσουν για τι εντολές Πούτιν πριν να «σπάσουν» οι γραμμές τους και άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να υλοποιήσουν μέχρι κεραίες τις οδηγίες από το Κρεμλίνο.

Ρώσοι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, «ανυπάκοι» στρατιώτες μεθούν μέχρι να καταρρεύσουν

Το χάος που προκάλεσε στη Ρωσία η «μερική επιστράτευση» που κήρυξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον ανδρικό πληθυσμό μέσα στην εβδομάδα συνεχίζεται, καθώς σκηνές με μεθυσμένους να δηλώνουν την ανυπακοή τους και να συγκρούονται μεταξύ τους και με αξιωματούχους, βγαίνουν συνεχώς στο προσκήνιο.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν, δείχνουν απρόθυμους στρατεύσιμους στα γραφεία στρατολόγησης να κρατάνε μπουκάλια με αλκοόλ και να πίνουν… μέχρι τελικής πτώσης, καθώς οι στρατιωτικοί διοικητές προσπαθούν να τους επαναφέρουν σε τάξη, πριν τους επιβιβάσουν σε λεωφορεία και αεροπλάνα για να τους στείλουν σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και από εκεί… στην Ουκρανία.

«Βουλώστε το στόμα σας! Γιατί φωνάζετε όλοι σας; Ως εδώ! Τα παιχνίδια τελείωσαν! Είστε όλοι στρατιωτικοί τώρα» ακούγεται να φωνάζει σε σχετικό βίντεο ένας αξιωματικός στρατολόγησης στους νεοαφιχθέντες.

Η «απελπισία» του Πούτιν για νέο «αίμα» στο ουκρανικό μέτωπο είναι τόσο μεγάλη που οι αξιωματούχοι προσπαθούν να καλέσουν για στρατολόγηση ακόμα και Ρώσους που έχουν ήδη πεθάνει, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα που είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 40 ετών λόγω Covid τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ βρισκόταν σε ΜΕΘ νοσοκομείου στη Σιβηρία.

Εν τω μεταξύ, οι πτήσεις από τη Ρωσία προς άλλους προορισμούς έχουν εξαντληθεί και τα συνοριακά περάσματα προς τη γειτονική Αρμενία, τη Γεωργία και το Καζακστάν έχουν μπλοκάρει, καθώς με Ρώσους να στρέφονται στη λύση των σκούτερ για να «χωθούν» στις τεράστιες ουρές και να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του Πούτιν.

Και ενώ η «μερική κινητοποίηση» υποθετικά θα καλούσε μόνο Ρώσους άνδρες με στρατιωτική εμπειρία, συγκεντρώνοντας 300.000 νέους στρατιώτες, το ηλικιακό προφίλ και ο τεράστιος αριθμός των ανδρών δείχνουν ότι η επιστράτευση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πολύ μεγαλύτερη. Μάλιστα, μια διαρροή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θέλει την ύπαρξη μιας «μυστικής παραγράφου» στο διάταγμα Πούτιν, το οποίο προβλέπει τη στρατολόγηση ενός εκατομμυρίου εφέδρων.