Πούτιν: Απαντά στον Μπάιντεν μετά την πρόσκληση για συνάντηση – «Αναγνωρίστε τις προσαρτημένες περιοχές»

Τους όρους της θέτει και πάλι η Μόσχα μετά την πρόταση Μπάιντεν για συνομιλίες με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου

Επαναλαμβάνει τις εμπρηστικές θέσεις της η Μόσχα μετά τις συνομιλίες Βλαντιμίρ Πούτιν με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Λίγες ώρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε – κατά τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν – την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Πούτιν με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου, το Κρεμλίνο ξεκαθαρίζει πως η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει τις προσαρτημένες περιοχές θα δυσχεράνει την πορεία των συνομιλιών.

Εμμένοντας στη γνωστή τακτική του υπό όρους διαλόγου, το Κρεμλίνο δηλώνει μεν ανοιχτό σε συζητήσεις, με την αξίωση όμως η Δύση να σταματήσει τη χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διεμήνυσε ότι η «Μόσχα δεν είναι έτοιμη  να αποδεχτεί τους όρους των ΗΠΑ».

«Τι είπε στην ουσία ο Μπάιντεν; Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανές μόνο μετά την αποχώρηση του Πούτιν από την Ουκρανία».

Η Ρωσία υπενθυμίζεται ότι προσάρτησε, στα τέλη Σεπτεμβρίου, τέσσερις ουκρανικές περιοχές, αποκτώντας παράνομα τον έλεγχό τους.

Εννέα μήνες μετά την εισβολή, η Μόσχα έχει χάσει πάνω από τη μισή έκταση των κατεχόμενων εδαφών.

Από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν έστειλε – την Πέμπτη το βράδυ – το μήνυμα ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο, εάν ο τελευταίος «θέλει να κινηθεί επικοινωνιακά προς την κατεύθυνση του τερματισμού της σύρραξης».

Με τον Μακρόν στο πλευρό του, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου, οι δύο άνδρες κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ωθήσουν την Ουκρανία σε συμβιβασμό για τα εδάφη της.

Πούτιν σε Σολτς: Αναπόφευκτες οι επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας

Ο Πούτιν δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο ότι η στάση υποστήριξης της Γερμανίας και της Δύσης απέναντι την Ουκρανία είναι «καταστροφική» και κάλεσε το Βερολίνο «να ξανασκεφτεί την θέση του», κατά την διάρκεια της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε στον Σολτς ότι οι ρωσικές επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «αναπόφευκτες και αναγκαίες» απέναντι στις «προκλητικές επιθέσεις του Κιέβου», ενώ, σχετικά με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική δήλωσε ότι «χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα» για τις «τρομοκρατικές επιθέσεις», στην οποία θα πρέπει «να επιτραπεί στην Μόσχα να συμμετάσχει».

Ο Σολτς του ζήτησε την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε από τον Πούτιν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων για να επιτραπεί μία «διπλωματική λύση» στην Ουκρανία κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Ο Σολτς καταδίκασε τις ρωσικές επιθέσεις κατά των μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία κατά την διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας, της πρώτης από τα μέσα Σεπτεμβρίου, διάρκεια μίας ώρας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση, η οποία παραμένει υπό πίεσιν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας. Σολτς και Πούτιν συμφώνησαν «να παραμείνουν σε επαφή».