Quantcast

ΠΟΥ: «Όχι» στην απότομη άρση των μέτρων – Η Ελλάδα στις χώρες που αυξάνονται τα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαφωνεί με την απότομη άρση των μέτρων – Σημειώνει ότι ορισμένες χώρες της Ευρώπης κράτη ήραν τους περιορισμούς από το επίπεδο του «υπερβολικού» στο επίπεδο του «ανεπαρκούς»

Επιφυλάξεις για την απότομη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνοντας ότι σε χώρες που ελήφθησαν τέτοια μέτρα, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Κύπρος, βρίσκονται αντιμέτωπες με σαφή αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Μολδαβία, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε δήλωσε ότι βρίσκεται «σε επιφυλακή» για την επιδημιολογική κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένει «αισιόδοξος».

Αυτήν τη στιγμή, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid αυξάνεται σε 18 από τις 53 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού. «Οι χώρες στις οποίες καταγράφουμε ιδιαίτερη αύξηση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία», είπε.

Ήραν τους περιορισμούς από το επίπεδο του «υπερβολικού» στο επίπεδο του «ανεπαρκούς»

«Αυτές οι χώρες ήραν τους περιορισμούς απότομα περνώντας από το επίπεδο του «υπερβολικού» στο επίπεδο του «ανεπαρκούς», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη είχε σαφώς μειωθεί έπειτα από την κορύφωση του Ιανουαρίου, αλλά αυξάνεται από τις αρχές του Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αυτή η αύξηση εξηγείται κυρίως από την επικράτηση πλέον της υποπαραλλαγής Ομικρον BA.2, η οποία είναι 30% περίπου μεταδοτικότερη – αλλά όχι πιο επικίνδυνη από την προκάτοχό της , την BA.1.

Οι τέσσερις προτεραιότητες

Κατά την διάρκεια των επτά τελευταίων ημερών, περισσότερα από 5,1 εκατ. νέα κρούσματα και 12.496 θάνατοι καταγράφηκαν στην ζώνη ΠΟΥ Ευρώπη, φέρνοντας το σύνολο των καταγεγραμμένων από την έναρξη της επιδημίας κρουσμάτων στα 194,4 εκατομμύρια και τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερο από 1,92 εκατομμύριο.

Το πέμπτο κύμα στην Ευρώπη δεν φθάνει στο τέλος του και οι ειδικοί επικρίνουν την «χαλαρότητα» των πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για εσπευσμένη άρση των περιοριστικών μέτρων κατά την διάρκεια των προηγουμένων επιδημικών κυμάτων.

«Αυτήν την στιγμή είμαι αισιόδοξος , αλλά σε επιφυλακή», είπε ο Χανς Κλούγκε, χαρακτηρίζοντας θετικό ότι υπάρχει μεγάλο κεφάλαιο ανοσίας, είτε λόγω του εμβολιασμού είτε λόγω της νόσησης.

Την ίδια ώρα, ο χειμώνας τελειώνει και ως εκ τούτου, οι άνθρωποι θα συνωστίζονται λιγότερο σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους.

Και τέλος, η παραλλαγή Omicron «είναι λιγότερο μολυσματική στα άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν λάβει μία αναμνηστική δόση», ακόμη και αν «στις χώρες χαμηλού εμβολιασμού, παραμένει μία νόσος που σκοτώνει», τόνισε ο Χανς Κλούγκε.

«Θα πρέπει να ζήσουμε με την Covid για κάποιο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την πανδημία», επεσήμανε.

Πρέπει άρα να διατηρήσουμε τέσσερις προτεραιότητες : «προστασία των ευάλωτων», «ενίσχυση της εποπτείας και της αλληλούχησης», «πρόσβαση περισσότερων χωρών στα νέα αντιιικά φάρμακα» και «αντιμετώπιση του post covid και του long covid».