ΠΟΥ – κορωνοϊός: Πίεση από περισσότερες από 200 οργανώσεις για το κλείσιμο αγορών άγριων ζώων

ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΩΤΕΐΝΗΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται κάτω από την μεγαλύτερη ίσως πίεση στην 72χρονη ιστορία του, προκειμένου να επιβάλει το κλείσιμο των αγορών ζωντανών ζώων για την πρόληψη μελλοντικό πανδημιών.

Όπως αναφέρει ο Independent, πάνω από 200 οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος σε όλο τον κόσμο έχουν υπογράψει μαι ανοιχτή επιστολή ζητώντας από τον οργανισμό να κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει νέες ασθένειες που αναδύονται από το εμπόριο άγριων ζώων και εξαπλώνονται σε παγκόσμιες πανδημίες. Οι επιστήμονες λένε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ο κορωνοϊός προήλθε από ζώα – πιθανώς νυχτερίδες – στα wet markets, όπως λέγονται, δηλαδή αγορές όπου ζωντανά και νεκρά πλάσματα, από σκύλους και λαγούς μέχρι χελώνες πωλούνται ως τρόφιμα και θανατώνονται κατόπιν αιτήματος. Προηγούμενες επιδημίες, συμπεριλαμβανομένου του SARS (σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου), το οποίο σκότωσε περίπου 800 άτομα την περίοδο 2002-2003, αλλά και ο έμπολα, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους, έχουν επίσης συνδεθεί με ιούς που προκαλούνται από το κυνήγι ή την κατανάλωση άγριων ζώων.

Το βίντεο όπως σημειώνει ο Independent είναι από την αγορά της Γιουλίν, πριν επιβληθεί από την κινεζική κυβέρνηση το κλείσιμό τους.

Από τότε που εμφανίστηκαν στοιχεία σχετικά με την σύνδεση του κορωνοϊού με τα wet markets της Ουχάν, νωρίτερα αυτό το έτος, οι εμπειρογνώμονες σε όλο τον κόσμο έχουν ζητήσει να μπει λουκέτο σε τέτοιες αγορές, εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης νέων ασθενειών.

Η κοινή αυτή επιστολή καλεί τον ΠΟΥ να συστήσει στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο την επιβολή μόνιμων απαγορεύσεων στις αγορές ζωντανών άγριων ζώων αλλά και το κλείσιμο ή τον περιορισμό του εμπορίου άγριας πανίδας και χλωρίδας για την μείωση της απειλής για την ανθρώπινη υγεία. Τον Φεβρουάριο μάλιστα, η κινεζική κυβέρνηση απαγόρευσε προσωρινά την λειτουργία αυτών των αγορών, αν και υπάρχουν ενδείξεις πως ορισμένοι πωλητές έχουν ξεκινήσει πάλι ή ασχολούνται ηλεκτρονικά.

Οι εμπειρογνώμονες επιθυμούν επίσης, τον «κατηγορηματικό» αποκλεισμό της χρήσης της άγριας ζωής, συμπεριλαμβανομένων και των ζώων που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία από την παραδοσιακή ιατρική. Πέρυσι, μάλιστα, ο ΠΟΥ συμπεριέλαβε την παραδοσιακή κινεζική ιατρική που χρησιμοποιεί μέρη ζωικών σωμάτων, στην παγκόσμια σύνταξή της.

Οι ειδικοί λένε ότι ο ΠΟΥ θα πρέπει να συνεργαστεί με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμός όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνιστά το εμπόριο άγριων ζώων στην ανθρώπινη υγεία και την κοινωνία. Θα πρέπει επίσης, να υποστηρίξει, λένε οι ειδικοί, και να ενθαρρύνει πρωτοβουλίες που παρέχουν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης σε ανθρώπους, η επιβίωση των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση άγριων ζώων.

Την επιστολή αυτή, που συντονίζεται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Born Free και τους συνεργάτες του στο Lion Coalition, υποστηρίζεται από οργανώσεις όπως το Tru Conservation Conserve, το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων και τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου.