Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης
Ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση προκειμένου να συγκεντρώσει φρέσκιες δυνάμεις προκειμένου να τις στείλει στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει η χώρα του για να υπερασπιστεί το ρωσικό έδαφος, προκαλώντας ανησυχίες σε όλο τον κόσμο.
Όμως, όπως και με τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ενέργειές του θα πρέπει μάλλον να ερμηνευθούν ως προειδοποίηση προς άλλες χώρες να μην κλιμακώσουν την εμπλοκή τους στην Ουκρανία, παρά ως ένδειξη επιθυμίας για χρήση πυρηνικών όπλων.
Σύμφωνα με το BBC τα πυρηνικά όπλα υπάρχουν εδώ και σχεδόν 80 χρόνια και πολλές χώρες τα βλέπουν ως αποτρεπτικό μέσο που συνεχίζει να εγγυάται την εθνική τους ασφάλεια.
Πόσα πυρηνικά όπλα διαθέτει η Ρωσία;
Όλα τα στοιχεία για τα πυρηνικά όπλα είναι εκτιμήσεις, αλλά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές -τις συσκευές που πυροδοτούν μια πυρηνική έκρηξη- αν και σε αυτές περιλαμβάνονται περίπου 1.500 που έχουν αποσυρθεί και πρόκειται να διαλυθούν.
Από τις υπόλοιπες 4.500 περίπου, οι περισσότερες θεωρούνται στρατηγικά πυρηνικά όπλα – βαλλιστικοί πύραυλοι ή πύραυλοι, οι οποίοι μπορούν να βρούν στόχο σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτά είναι τα όπλα που συνήθως συνδέονται με τον πυρηνικό πόλεμο.
Τα υπόλοιπα είναι μικρότερα, λιγότερο καταστροφικά πυρηνικά όπλα με μικρή εμβέλεια τα οποίο χρησιμοποιούνται σε πεδία μάχης ή στη θάλασσα.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ρωσία διαθέτει χιλιάδες πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς έτοιμα για χρήση. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου 1.500 ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είναι σήμερα «αναπτυγμένες», δηλαδή τοποθετημένες σε βάσεις πυραύλων και βομβαρδιστικών ή σε υποβρύχια στη θάλασσα.
Πώς συγκρίνεται αυτό με άλλες χώρες;
Εννέα χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα: Η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, το Ισραήλ, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης μεταξύ των 191 κρατών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).
Βάσει της συμφωνίας, πρέπει να μειώσουν το απόθεμα πυρηνικών κεφαλών τους και, θεωρητικά, έχουν δεσμευτεί για την πλήρη εξάλειψή τους. Η αλήθεια είναι ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που είναι αποθηκευμένες στις χώρες αυτές από τη δεκαετία του 1970 και του ’80.
Η Ινδία, το Ισραήλ και το Πακιστάν δεν προσχώρησαν ποτέ στην NPT – και η Βόρεια Κορέα αποχώρησε το 2003.
Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα από τις εννέα που δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα το πυρηνικό της πρόγραμμα – αλλά είναι ευρέως αποδεκτό ότι διαθέτει πυρηνικές κεφαλές. Η Ουκρανία δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα και, παρά τις κατηγορίες του προέδρου Πούτιν, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προσπάθησε να τα αποκτήσει.
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο BBC