Πώς ένας Αυστραλός έφηβος άλλαξε δραστικά τα δικαιώματα των τρανς (Φώτο & Βίντεο)

Η ονειρική ζωή της Georgie Stone. Ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix παρακολουθεί την ιστορία μιας έφηβης, η μάχη της οποίας άλλαξε τη νομοθεσία για την πρόσβαση σε θεραπεία για τους τρανς νέους

Όταν μια τρανς φωνή έχει το βήμα να πει την ιστορία της με τους δικούς της όρους, την ακούς.

Το νέο ντοκιμαντέρ The Dreamlife of Georgie Stone που καλύπτει την ιστορία 19 χρόνων, προσφέρει μια προσωπική ματιά στη ζωή και τη μετάβαση της ομώνυμης έφηβης. Πρωτοπόρος τρανς ακτιβίστρια, μας ξεναγεί στη ζωή της Stone, από τις σπιτικές ταινίες της παιδικής της ηλικίας, στη μετάβασή της και την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα τρανς δικαιώματα σε όλη την Αυστραλία.

Μετά το πρώτο της ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, Gayby Baby, η σκηνοθέτης Maya Newell είδε την ιστορία της Georgie ως μια περίπτωση που έπρεπε να ενισχυθεί και να περάσει στη συνείδηση του κοινού. Το πρότζεκτ έγινε μια πλατφόρμα για να πει η Georgie την ιστορία της και να δημιουργήσει τη δική της αφήγηση σε έναν κόσμο που τόσο συχνά της το απαγορεύει.

 

Photo: YouTube

Ηθοποιός, συγγραφέας και ακτιβίστρια

Η Georgie Stone είναι μια απίστευτη νεαρή γυναίκα. Είναι ηθοποιός, συγγραφέας και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των τρανς, ενώ ήταν το νεότερο άτομο στην Αυστραλία που έλαβε ορμονικούς αποκλειστές. Η ίδια και η οικογένειά της έχουν αγωνιστεί όχι μόνο για το δικαίωμά της να μεταβεί, αλλά και για τα δικαιώματα όλων των τρανς παιδιών σε όλη την Αυστραλία να είναι υπεύθυνα για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το σώμα και τη ζωή τους. Έπαιξε επίσης και βοήθησε στη σύλληψη ενός τρανς χαρακτήρα στη δημοφιλή αυστραλιανή σαπουνόπερα Neighbors σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ορατός τρανς χαρακτήρας με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνδεθούν.

Η απίστευτη ζωή της Georgie δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένα ντοκιμαντέρ για εκείνη θα ήταν συναρπαστικό. Το σύντομο 29λεπτο The Dreamlife of Georgie Stone (Η ονειρική ζωή της Georgie Stone) εξιστορεί τη ζωή της μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε στο νοσοκομείο για να κάνει την επέμβαση επιβεβαίωσης του φύλου της σε ηλικία δεκαοκτώ ετών. Το ντοκιμαντέρ συνδυάζει πλάνα της σε πολλές διαφορετικές ηλικίες για να δώσει ένα πορτρέτο της ενηλικίωσής της.

Photo: YouTube

Με την υποστήριξη των γονιών

Η ταινία αναδεικνύει το ακτιβιστικό της έργο υπέρ των τρανς παιδιών και κατά του εκφοβισμού, καθώς και τη δικαστική της υπόθεση. Αλλά αυτό που την κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο τα συνδυάζει αυτά με πιο προσωπικές στιγμές. Καταλαβαίνουμε ότι η Georgie είχε την υποστήριξη των γονιών της, ιδίως της μητέρας της, και του δίδυμου αδελφού της. Σε μια συγκινητική συνέντευξη που τον βλέπουμε όταν ήταν παιδί, τον βλέπουμε να λέει ότι θεωρεί πιο διασκεδαστικό να υπάρχει ένα κορίτσι αντί για δύο αγόρια, γιατί έτσι μπορούν να παίζουν ένα κορίτσι και ένα αγόρι σούπερ ήρωες.

Το ντοκιμαντέρ παίζει με ένα δυνατό μοντάζ, συνδυάζοντας πολλά οικιακά βίντεο με αποσπάσματα από την παρουσία της στο νοσοκομείο. Το μοντάζ παράγει συχνά όμορφους παραλληλισμούς σε όλη τη ζωή της. Το ντοκιμαντέρ κάνει εξαιρετική δουλειά στο να παρέχει αρκετές πληροφορίες ώστε ο θεατής να κατανοήσει την κατάσταση της Georgie, χωρίς να χάνει χρόνο για να εξηγήσει υπερβολικά κάτι. Είναι ειλικρινές σχετικά με τις δυσκολίες αλλά και τις νίκες της, χωρίς να αποσιωπά τίποτα ούτε να δραματοποιεί υπερβολικά τίποτα.

Το ντοκιμαντέρ του Netflix The Dreamlife of Georgie Stone εντυπωσιάζει με το πόσα μπορεί να κάνει στη σύντομη διάρκειά του. Φωτίζει το πορτρέτο μιας εντυπωσιακής νεαρής γυναίκας που έχει ήδη πετύχει πολλά, αν και οι πιθανότητες ήταν συχνά εναντίον της.

Δείτε το τρέιλερ: