Πώς χρησιμοποιούνται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» από τη Ρωσία και την Ουκρανία;

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» εναντίον πολιτικών στόχων στο Κίεβο

Μετάφραση: Αντώνης Χρυσουλάκης 

Τα συγκεκριμένα drones φέρουν εκρηκτικά που πυροδοτούνται κατά την πρόσκρουση, καταστρέφοντάς το κατά τη διαδικασία. Τι είναι το ρωσικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «καμικάζι»; Πιστεύεται ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-136 στη σύγκρουση στην Ουκρανία από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αποκαλείται επίσης Geranium-2 από τη Ρωσία, έχει εκρηκτικά σε μια πολεμική κεφαλή στη μύτη του και είναι σχεδιασμένο να περιφέρεται πάνω από έναν στόχο μέχρι να του δοθεί εντολή να επιτεθεί.

Όπως αναφέρει το άρθρο του BBC το Shahed-136 έχει άνοιγμα φτερών περίπου 2,5 μέτρα (8,2 πόδια) και είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τα ραντάρ.

Δεν είναι σαφές πόσα ακριβώς έχει η Ρωσία, αλλά οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το Ιράν σχεδίαζε να στείλει εκατοντάδες στη Ρωσία. Βέβαια το Ιράν έχει αρνηθεί ότι το έκανε.

Το ιρανικό Shahed-136 που χρησιμοποιεί η Ρωσία στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας

Τι ζημιές έχουν προκαλέσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι στην Ουκρανία;

Για πρώτη φορά αναφέρθηκε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Shahed-136 στις 13 Σεπτεμβρίου, επιτιθέμενη σε στόχους κοντά στο Kupiansk, μια πόλη στην περιοχή του Χάρκοβο στα ανατολικά της χώρας.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, χρησιμοποιήθηκε σε επιθέσεις στα νότια. Συντρίμμια από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρέθηκαν στην Οδησσό και το Μυκολαίβ.

Τον Οκτώβριο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 προσγειώθηκαν σε μη στρατιωτικές περιοχές στην πόλη Bila Tserkva, νότια του Κιέβου.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντί για πυραύλους κρουζ επειδή είναι σχετικά φθηνά – περίπου 20.000 δολάρια το καθένα.

Πώς προσπαθεί η Ουκρανία να τα καταπολεμήσει;

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και συσκευές ηλεκτρονικής παρεμβολής για να προσπαθήσουν να καταρρίψουν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στις αρχές Οκτωβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δήλωσαν ότι είχαν αναχαιτίσει το 60% όλων των εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136. Ωστόσο, είναι δύσκολο να τα καταρρίψουν όλα.

«Πετούν χαμηλά και μπορείς να τα στείλεις σε κύματα. Αυτά τα σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από την αεράμυνα», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Justin Crump στο BBC.

Χρησιμοποίησε η Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι»;

Δεν είναι σαφές αν αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από την Ουκρανία, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν αναπτυχθεί σε πρόσφατες επιθέσεις σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στη δυτική Κριμαία, σε μια αεροπορική βάση κοντά στη Σεβαστούπολη και σε πλοία στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Η δρ Marina Miron, ερευνήτρια αμυντικών μελετών στο King’s College του Λονδίνου, λέει: «Αν κοιτάξετε τις εκρήξεις στις επιθέσεις, είναι αρκετά μικρές. Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στα οποία έχουν προσδεθεί εκρηκτικά».

Τι άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν η Ουκρανία και η Ρωσία;

Το κύριο στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ουκρανίας είναι το τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2. Έχει περίπου το μέγεθος ενός μικρού αεροπλάνου, διαθέτει κάμερες στο σκάφος και μπορεί να οπλιστεί με βόμβες που κατευθύνονται με λέιζερ.

Στην αρχή του πολέμου, η Ουκρανία διέθετε έναν στόλο «λιγότερων από 50» από αυτά, λέει ο Δρ Jack Watling της δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute (Rusi).

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέλνουν στην Ουκρανία 700 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade, τα οποία είναι επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί επίσης τα «μικρότερα, πιο βασικά» Orlan-10, τα οποία διαθέτουν κάμερες και μπορούν να μεταφέρουν μικρές βόμβες.

Πώς έχουν χρησιμοποιηθεί στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη;

Και για τις δύο πλευρές – τη Ρωσία και την Ουκρανία – τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό εχθρικών στόχων και την καθοδήγηση των πυρών πυροβολικού προς αυτούς.

«Οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να βάλουν τα όπλα τους εναντίον του εχθρού μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά μόλις ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Orlan-10 εντοπίσει έναν στόχο», λέει ο Δρ Γουότλινγκ. Διαφορετικά, μια επίθεση θα μπορούσε να πάρει 20-30 λεπτά για να πραγματοποιηθεί.

Η Δρ Marina Miron λέει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επέτρεψαν στην Ουκρανία να απλώσει τις περιορισμένες δυνάμεις της.

«Αν ήθελες να αναζητήσεις εχθρικές θέσεις στο παρελθόν, θα έπρεπε να στείλεις μονάδες ειδικών δυνάμεων… και μπορεί να έχανες κάποιους στρατιώτες», λέει. «Τώρα, το μόνο που ρισκάρεις είναι ένα drone».

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar της Ουκρανίας επαινέθηκαν ευρέως. «Εμφανίστηκαν να επιτίθενται σε στόχους όπως αποθήκες πυρομαχικών και έπαιξαν ρόλο στη βύθιση του Moskva», λέει ο Δρ Miron.

Ωστόσο, το Bayraktar είναι ένα μεγάλο και αργά κινούμενο drone και η Ρωσία μπόρεσε να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά με τα συστήματα αεράμυνάς της.