Η πορτογαλική αστυνομία έκανε έφοδο σε κέντρο υποστήριξης προσφύγων που διοικείται από τον δήμο Σετούμπαλ κοντά στη Λισαβόνα, έπειτα από καταγγελίες ότι Ρώσοι υπάλληλοι συνέλεγαν προσωπικά δεδομένα δεκάδων νεοαφιχθέντων Ουκρανών που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους μετά τη ρωσική εισβολή.
Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ερεύνησε το κέντρο υποστήριξης, το δημοτικό κτίριο και τον σύλλογο μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη Yedinstvo, μέλη του οποίου ήταν το ζευγάρι των Ρώσων. Οι αστυνομικές αρχές κατέσχεσαν έγγραφα στο πλαίσιο της έρευνας για ύποπτα εγκλήματα κατάχρησης δεδομένων και μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.
Η εφημερίδα Expresso ανέφερε στις 29 Απριλίου ότι το ζευγάρι Ρώσων που φέρεται να έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο Ιγκόρ Κασίν και η σύζυγός του Γιούλια, είχαν φωτοτυπήσει προσωπικά έγγραφα των προσφύγων και τους ανέκριναν για το πού βρίσκονται τα μέλη της οικογένειάς τους στην Ουκρανία, κάτι που τρόμαξε και αναστάτωσε πολλούς πρόσφυγες.
Η Expresso τόνισε ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Πορτογαλίας παρακολουθούσε στενά τις δραστηριότητες του Κασίν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Ο σύλλογος μεταναστών και το ζευγάρι δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Το δημοτικό συμβούλιο, τον έλεγχο του οποίου έχει η παράταξη που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας (PCP), τόνισε ότι ο άνδρας «συνεργαζόταν» με το κέντρο προσφύγων στο Σετούμπαλ, όπου εργαζόταν η σύζυγός του, επίσης από τη Ρωσία. Το PCP έχει δεχθεί κριτική επειδή δεν καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το ζευγάρι έχει διπλή υπηκοότητα και ο δήμος είπε ότι Ιγκόρ Κασίν είχε συνεργαστεί με το γραφείο του δημάρχου και άλλα τοπικά κυβερνητικά όργανα για πολλά χρόνια.
Κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του δημάρχου του Σετούμπαλ, Αντρέ Μάρτινς, ο οποίος, όπως λένε, γνώριζε τους δεσμούς μεταξύ των Κασίν, του συλλόγου στον οποίον ανήκουν και του ρωσικού κράτους.
Το γραφείο του Μαρτίνς ανέφερε ότι δεν είχε ποτέ ενημερωθεί «από κανέναν επίσημο φορέα για ύποπτες πράξεις ή συμπεριφορές» του συλλόγου, ο οποίος συνεργάζεται με τον δήμο από το 2005.
Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, η υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Άνα Καταρίνα Μέντες είπε ότι η υπόθεση «πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους» και ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιτρέψει να μην αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό όσοι έρχονται εδώ».
Η Πορτογαλία έχει υποδεχτεί σχεδόν 36.000 Ουκρανούς πρόσφυγες από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πορτογαλία δέχεται πυρά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ευαίσθητα δεδομένα. Νωρίτερα φέτος, στο γραφείο του δημάρχου της Λισαβόνας επιβλήθηκε πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ επειδή κοινοποίησε προσωπικά δεδομένα Ρώσων διαδηλωτών στην πρεσβεία της χώρας.