Πορτογαλία: Αρχίζει νέα έρευνα για την υπηκοότητα του Αμπράμοβιτς

Η πορτογαλική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα (18/1) ότι άρχισε έρευνα για τη χορήγηση υπηκοότητας στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Η πορτογαλική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα (18/1) ότι άρχισε έρευνα για τη χορήγηση υπηκοότητας στον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μια εβδομάδα αφότου μια ξεχωριστή Αρχή είχε εκκινήσει δική της έρευνα.

Ο ρωσικής καταγωγής επιχειρηματίας έλαβε την πορτογαλική υπηκοότητα τον Απρίλιο του 2021 βάσει νόμου που προσφέρει πολιτογράφηση σε απογόνους Σεφαραδιτών Εβραίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Ιβηρική χερσόνησο κατά τη μεσαιωνική εποχή της Ιεράς Εξέτασης.

Υπάρχει ελάχιστα γνώση για την ιστορία των Σεφαραδιτών Εβραίων στη Ρωσία, αν και ο Αμπράμοβιτς είναι ένα κοινό επώνυμο εβραϊκής καταγωγής Ασκενάζι.

Την περασμένη εβδομάδα, άρχισε μια εσωτερική έρευνα από το Ινστιτούτο Μητρώων και Συμβολαιογράφων, το οποίο παρέχει υπηρεσίες εθνικότητας, εν μέσω κριτικής από ορισμένους ακτιβιστές, σχολιαστές και πολιτικούς που λένε ότι ο νόμος πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς εκτιμούν ότι χρησιμοποιείται από ολιγάρχες για να αποκτήσουν βάση στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι η έρευνα ήταν μια τυπική διαδικασία.

Τώρα η εισαγγελία άνοιξε τη δική της έρευνα, όπως γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος στο Reuters, προσθέτοντας ότι διενεργείται από το τμήμα ποινικών ερευνών της Λισαβόνας. Δεν εξήγησε τι προκάλεσε την έρευνα.

Άνθρωπος από το περιβάλον του Αμπράμοβιτς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα, οι εκπρόσωποί του δήλωσαν ότι ο ίδιος και το επιτελείο του «καλωσορίζουν κάθε αναθεώρηση, καθώς θα αποδεικνύει μόνο ότι η υπηκοότητα ελήφθη σύμφωνα με τους κανόνες».

Χιλιάδες Ισραηλινοί Εβραίοι έχουν λάβει πορτογαλική υπηκοότητα από την ψήφιση του νόμου το 2015. Ο αριθμός τέτοιων αιτήσεων έχει αυξηθεί στην Πορτογαλία αφότου έληξε μια παρόμοια προσφορά ιθαγένειας σε Σεφαραδίτες Εβραίους από την Ισπανία το 2019.

Οι γενεαλογίες των αιτούντων ελέγχονται από ειδικούς σε ένα από τα εβραϊκά κέντρα της Πορτογαλίας στη Λισαβόνα ή στο Πόρτο. Ο κέντρο της Πόρτο, άλλωστε, ήταν υπεύθυνο για τη διαδικασία του Αμπράμοβιτς.

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας, δώρισε χρήματα σε έργα που τιμούν την κληρονομιά των Πορτογάλων Σεφαραδιτών Εβραίων στη γερμανική πόλη του Αμβούργου.