Quantcast

«Πόρτα» του ανώτατου δικαστήριου στη Σκωτία: Δεν γίνεται δημοψήφισμα χωρίς την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου

Πότε σκεφτόταν να διεξάγει δημοψήφισμα η Σκωτία

Προσωρινό «φρένο» στις βλέψεις της Σκωτίας για ανεξαρτητοποίηση έβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Η πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλα Στέρτζον, σύμφωνα με το BBC, σκεφτόταν να διεξάγει δημοψήφισμα την ίδια περίδο του χρόνου, αλλά το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν έχει την ισχύ για να το κάνει.

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την προσπάθεια του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς δεν έχει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

Αυτή η απόφαση είναι απίθανο να ανακόψει την έντονη συζήτηση για την ανεξαρτησία που επικρατεί στη βρετανική πολιτική εδώ και μια δεκαετία.

Η Σκωτία διεξήγαγε τελευταία ψηφοφορία για το θέμα – με την έγκριση του Παλατιού- το 2014, όταν οι ψηφοφόροι απέρριψαν την προοπτική της ανεξαρτησίας κατά 55% έναντι 45%.

Οι διαδοχικοί ηγέτες του SNP έχουν δεσμευτεί να δώσουν στους Σκωτσέζους ψηφοφόρους άλλη μια ευκαιρία να ψηφίσουν, ιδιαίτερα από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016 (Brexit).

Η τελευταία προσπάθεια του αρχηγού του SNP Nicola Sturgeon αφορούσε τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στα τέλη του επόμενου έτους, παρόμοιο με τη δημοσκόπηση του 2016 που οδήγησε στο Brexit.

Αλλά το ανώτατο δικαστήριο της χώρας συμφώνησε ότι ακόμη και μια μη νομικά δεσμευτική ψηφοφορία θα απαιτούσε επίβλεψη από το Westminster, δεδομένων των πρακτικών συνεπειών της.

«Ένα νόμιμο δημοψήφισμα θα είχε σημαντικές πολιτικές συνέπειες σε σχέση με την Ένωση και το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε ο Λόρδος Ριντ καθώς διάβαζε την απόφαση του δικαστηρίου.

«Είτε θα ενισχύσει, είτε θα αποδυναμώσει τη δημοκρατική νομιμότητα της Ένωσης και της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου στη Σκωτία, ανάλογα με την άποψη που θα επικρατούσε, και είτε θα υποστήριζε είτε θα υπονόμευε τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια του κινήματος ανεξαρτησίας», προσέθεσε.

Η πρωυπουργός της χώρας, Νικόλα Στέρτζον, έγραψε στο Twitter ότι είναι απογοητευμένη από την απόφαση, αλλά σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου και τόνισε ότι οι δικαστές δεν φτιάχνουν το νόμο, αλλά και τον ερμηνεύουν.

Και πρόσθεσε: “Ένας νόμος που δεν επιτρέπει στη Σκωτία να επιλέξει το μέλλον μας χωρίς τη συγκατάθεση του Westminster εκθέτει ως μύθο κάθε έννοια του Ηνωμένου Βασιλείου”.

«Η σκωτσέζικη δημοκρατία δεν θα αμφισβητηθεί», είπε. «Η σημερινή απόφαση εμποδίζει έναν δρόμο για να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας για την ανεξαρτησία – αλλά σε μια δημοκρατία η φωνή μας δεν μπορεί και δεν θα φιμωθεί».