«Πόρτα» του Εμανουέλ Μακρόν στην πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Τουρκία.
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν είναι πιθανό να επισκεφθεί την Τουρκία παρά την ανοιχτή πρόσκληση του Τούρκου προέδρου νωρίτερα αυτό το έτος, καταδεικνύοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι ακόμα πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν.
Η Τουρκία και η Γαλλία είχαν μια δύσκολη σχέση τα τελευταία χρόνια, ερχόμενες σε σύγκρουση για θέματα όπως η ανατολική Μεσόγειος και η Συρία αναφέρει ο ιστότοπος middleeasteye. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη και προσωπικές προσβολές, με τον Ερντογάν να αποκαλεί κάποτε τον Μακρόν «εγκεφαλικά νεκρό». Αλλά μια περίοδος που δεν μιλούσαν μεταξύ τους τελείωσε πέρυσι, όταν αντάλλαξαν επιστολές για να επιδιορθώσουν τους σπασμένους δεσμούς.
Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν είπε ότι συνάντησε τον Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας υπό την ηγεσία της Γαλλίας και τον προσκάλεσε σε επίσκεψη.
Γαλλικές πηγές, που έχουν γνώση των συζητήσεων, είπαν χαρακτηριστικά σε ομάδα δημοσιογράφων ότι το ταξίδι του Μακρόν στην Άγκυρα «ήταν απίθανο». Οι πηγές ανέφεραν ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για διάφορες διαφωνίες και «η επίσκεψη θα ήταν μάταιη χωρίς την επίλυσή τους».
Οι επερχόμενες τουρκικές προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, είναι ένας άλλος παράγοντας. Οι πηγές ανέφεραν ότι δεν θα ήθελαν μια επίσημη προεδρική επίσκεψη πολύ κοντά στις εκλογές, καθώς υπάρχει κίνδυνος αντίκτυπου στην τουρκική εσωτερική πολιτική σκηνή.
Στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, η Τουρκία και η Γαλλία έχουν διαφωνήσει για τα θαλάσσια σύνορα και για τις εντάσεις που προκαλεί η Άγκυρα με την Ελλάδας και την Κύπρο.
Οι γαλλικές πηγές σημείωσαν ότι η Τουρκία έχει απειλήσει την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου, πυροδοτώντας εντάσεις, και αποξενώνοντας την Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πηγές, που σημείωσαν επίσης ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο είναι αντίθετη με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, ανέφεραν ότι η έκκληση Ερντογάν για διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι. Είπαν ότι η Γαλλία θα ήθελε να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιδιώξει κοινά συμφέροντα.
Τόνιζαν επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας για διάσκεψη και διάλογο είναι συνεπής με τους γαλλικούς στόχους, εφόσον οι εντάσεις δεν τεθούν στο τραπέζι. Η Γαλλία δεν έχει χωριστή ατζέντα για τα ζητήματα αυτά, και θέλει μια λύση σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ, ξεκαθάριζαν.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μακρόν πρότεινε επίσης μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής για τις τουρκικές και ιρανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των κουρδικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ, που θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως πριν από το τέλος του έτους. Οι γαλλικές πηγές είπαν ότι η συνάντηση ακόμα προγραμματίζεται, και δεν θα συγκληθεί πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους.
Το Παρίσι τονίζει πάντως, ότι οι οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες είναι δύο από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της σχέσης της με την Τουρκία.