Πομπέο: Επίσκεψη στην Τσεχία για την Κίνα και το 5G

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΣΛΟΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ

Την Τσεχία επισκέφθηκε ο Πομπέο, ενώ θα συνεχίσει την περιοδεία του με άλλα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης.

 

 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έφθασε σήμερα στην Πράγα αρχίζοντας μια περιοδεία πέντε ημερών στην κεντρική Ευρώπη για να συζητήσει κυρίως για την Κίνα και την 5G.

 

 

Ο Πομπέο θα παραμείνει δύο ημέρες στην Τσεχική Δημοκρατία πριν μεταβεί στη Σλοβενία, την Αυστρία και μετά την Πολωνία, η οποία θα υποδεχθεί ένα μέρος των αμερικανικών στρατευμάτων που θα φύγουν από τη Γερμανία.

 

 

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα προσπαθήσει να πείσει τους εταίρους του να μην χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή των δικτύων 5G τις υπηρεσίες του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei, που θεωρείται απειλή από την Ουάσινγκτον, και θα συζητήσει για το πώς μπορεί να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της περιφέρειας αυτής από τη Ρωσία.

 

 

To πρόγραμμα του Μάικ Πομπέο

 

Ο Πομπέο θα πραγματοποιήσει σήμερα με τον τσέχο ομόλογό του Τόμας Πέτριτσεκ μια επίσκεψη στο Πίλζεν (δυτική Τσεχία) για να αποτίσει φόρο τιμής στα αμερικανικά στρατεύματα που το 1945 απελευθέρωσαν την πόλη αυτή από τους ναζί.

 

 

Αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με εκπροσώπους τσεχικών και αμερικανικών επιχειρήσεων τεχνολογίας για να συζητήσει για την 5G, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις. Ο Πομπέο θα εκφωνήσει επίσης ομιλία στην τσεχική Γερουσία και θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον φιλορώσο και φιλοκινέζο τσέχο πρόεδρο Μίλος Ζέμαν.

 

 

Στη συνέχεια θα μεταβεί την Πέμπτη στη Σλοβενία, όπου πρόκειται να υπογράψει διμερή συμφωνία για τα ζητήματα ασφαλείας που σχετίζονται με την 5G. Την ίδια ημέρα θα μεταβεί στην Αυστρία για να συναντήσει τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες σχετικά με το αμερικανο-αυστριακό εμπόριο και για τη συμμετοχή της Αυστρίας σε αποστολές διατήρησης της ειρήνης στον κόσμο.

 

 

Τέλος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί το Σάββατο στην Πολωνία για να συζητήσει την ανάπτυξη εκεί αμερικανικών στρατευμάτων που θα αποσυρθούν από τη Γερμανία.