Το Politico σε εκτενές του άρθρο επιχειρεί να συνοψίσει τα πέντε συμπεράσματα της εκλογικής μάχης, όπως αυτή διαμορφώνεται. Παρά το γεγονός της πρώτης νίκης που κατάφερε ο Εμάνουελ Μακρόν, προβλέπεται εντονότερη σύγκρουση με την Μαρί Λεπέν στον δεύτερο γύρο καθώς η τελευταία προσβλέπει στην στήριξη ψηφοφόρων από τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ, που ήδη απηύθυνε κάλεσμα προς τους υποστηρικτές του να τη στηρίξουν στις 24 Απριλίου.
«Ρόλο κλειδί»… δια της απουσίας του, εκτιμάται πως θα παίξει πάντως και Αριστερός υποψήφιος Ζαν- Λικ Μελανσόν,ο οποίος αν και δεν πέρασε στον δεύτερο γύρο, τα πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και οι ψηφοφόροι του προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές δεξαμενές.
1. Μακρόν και Λεπέν επικρατούν στην γαλλική πολιτική σκηνή
Η επανάληψη του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 στη Γαλλία επιβεβαιώνει πως στην χώρα δεν επικρατεί πλέον το χάσμα μεταξύ αριστεράς και δεξιάς αλλά έχει αντικατασταθεί από ένα δίπολο φιλοευρωπαϊκής και ανοιχτής στον έξω κόσμο πολιτικής από τη μια πλευρά, και εθνικιστές από την άλλη.
Τόσο Μακρόν όσο και Λεπέν συγκέντρωσαν περισσότερες ψήφους από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, αφήνοντας την παραδοσιακή δεξιά και αριστερά σε μια ακόμη πιο ασταθή κατάσταση.
Ο Μακρόν ανέβηκε από το 24% στον πρώτο γύρο του 2017 στο 27,6% και η Λεπέν από το 21,3% στο 23,4%.
Το χάσμα μεταξύ τους, όμως, είναι μεγαλύτερο πλέον και αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ο Μακρόν κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους παρά τις διαμάχες στο τελευταίο χιλιόμετρο της εκστρατείας, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής χρήσης συμβουλευτικών εταιρειών με κρατικές δαπάνες.
2. Ο Ζεμούρ δεν είναι ο νέος Τραμπ
Ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, ένας 63χρονος τηλεοπτικός σταρ που αποφάσισε να γίνει πολιτικός, παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο έβγαινε δεύτερος πίσω από τον Μακρόν σε κάποιες δημοσκοπήσεις είχε μια ιλιγγιώδη πτώση ποσοστών εν τέλει ένεκα της σημαντικής έλλειψης αξιοπιστίας που διαπιστώθηκε πως τον διακατέχει, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, όταν και έγινε αναφορά σε παρελθοντικά του σχόλια στα οποία επαινούσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παρά τις σκληρές μάχες τους σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, ο Ζεμούρ υποστήριξε γρήγορα τη Λεπέν. «Έχω διαφωνίες με τη Μαρί Λεπέν», είπε στην ομιλία που παραχώρησε την Κυριακή, «αλλά ο άνθρωπος που είναι αντίπαλος της Λεπέν άφησε να μπουν δύο εκατομμύρια μετανάστες… Αρα, θα ήταν χειρότερα αν επανεκλεγόταν. Γι’ αυτό καλώ τους ψηφοφόρους μου να ψηφίσουν τη Μαρί Λεπέν».
3. Μελανσόν, ο τελευταίος Αριστερός… αιφνιδιάζει
Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που βγήκε ισχυρός από αυτές τις εκλογές φτάνοντας στην τρίτη θέση με περίπου 22% των ψήφων, κατάφερε να συγκεντρώσει τις περισσότερες από τις ψήφους της αριστεράς στη χώρα. Είναι η μεγαλύτερη έκπληξη του πρώτου γύρου, αφού, παρόλο που οι δημοσκόποι συνέχισαν να δείχνουν την ανοδική του τάση τις τελευταίες εβδομάδες, δεν περίμενε κανείς να φτάσει τόσο κοντά στη Λεπέν.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις και τελικά επωφελήθηκε από το γεγονός ότι θεωρείται ο μόνος βιώσιμος υποψήφιος της αριστεράς.
Οι ψηφοφόροι του αναμένεται να παίξουν βασικό ρόλο στον δεύτερο γύρο. «Δεν πρέπει να δώσετε καμία ψήφο στη κυρία Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές κατά την ομιλία του την Κυριακή.
Δημοσκόπηση προβλέπει πάντως ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του Μελανσόν θα απέχουν στον δεύτερο γύρο, ενώ οι υπόλοιποι αναμένεται να χωριστούν μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.
4. Η παλιά πολιτική σκηνή έχει πεθάνει
Αυτές οι προεδρικές εκλογές ολοκλήρωσαν αυτό που ξεκίνησε ο Μακρόν το 2017: Τα πρώην κυβερνώντα κόμματα στη Γαλλία είναι «νεκρά» οριστικά και είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα μπορούσαν να ανακάμψουν.
Ενδεικτκό αυτού το γεγονός ότι, η Βαλερί Πεκρές, η οποία εκπροσωπούσε τους Συντηρητικούς κάτω από 5%
Όσο για τη σοσιαλίστρια δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό, δεν μπόρεσε να φτάσει ούτε το 2%. Αυτό είναι τρεις φορές λιγότερο από την ήδη ιστορικά χαμηλή συγκέντρωση ψήφων του υποψηφίου των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν, το 2017.
5. Αποχή λιγότερη από την αναμενόμενη
Τα ποσοστά αποχής ήταν σίγουρα υψηλά, αλλά όχι όσο υψηλά αναμενόταν. Η αποχή υπολογίζεται σε περίπου 26% από την Ipsos. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 2017, όταν το 77% των ατόμων που έχουν δικαίωμα ψήφου ψήφισαν και το 23% παρέμεινε σπίτι.
Ωστόσο, το ποσοστό αποχής είναι χαμηλότερο από το 2002. Πριν από δύο δεκαετίες, σχεδόν το 28,5% των Γάλλων αποφάσισαν να μείνουν στο σπίτι, κάτι που βοήθησε τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον πατέρα της Μαρί, να περάσει για πρώτη φορά στον δεύτερο γύρο.