Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με χώρες της Μέσης Ανατολής για να μεταφέρουν ορισμένα από τα συστήματα αεράμυνάς τους στην Ουκρανία, αναφέρει το Politico, επικαλούμενο δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Raytheon Technologies.
Η είδηση έρχεται καθώς η Μόσχα φέρεται να ετοιμάζεται να εντείνει τα μαζικά πυραυλικά πλήγματα σε ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές, που άφησαν εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα.
Ο στόχος είναι η αποστολή προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων (NASAMS) στην Ουκρανία μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γκρεγκ Χέις σε συνέντευξή του. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ θα αναπληρώσουν αυτά τα συστήματα στη Μέση Ανατολή με νέα NASAMS τους επόμενους 24 μήνες.
«Υπάρχουν NASAMS που αναπτύσσονται σε όλη τη Μέση Ανατολή και ορισμένοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και εμείς [οι ΗΠΑ] εργαζόμαστε στην πραγματικότητα με μερικές χώρες της Μέσης Ανατολής για να κατευθυνθούν στην Ουκρανία», είπε ο Χέις.
Διευκρίνισε η μεταφορά συστημάτων από τη Μέση Ανατολή είναι ταχύτερη από την κατασκευή τους στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να εγκρίνει τη μεταφορά. Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο του Politico.
Ουκρανοί αξιωματούχοι επί μήνες ασκούν πιέσεις στις ΗΠΑ για να στείλουν NASAMS ώστε να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις. Τα συστήματα έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από το σημερινό εξοπλισμό αεράμυνας που οι δυτικές χώρες έχουν στείλει στην Ουκρανία. Τα δύο πρώτα αντιαεροπορικά συστήματα έφτασαν στις αρχές Νοεμβρίου και οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί περισσότερα στο Κίεβο.
Την Τετάρτη, ο αμερικανός στρατός ανέθεσε σύμβαση αξίας έως 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παράδοση έξι NASAMS στην Ουκρανία έως το 2025. Η συμφωνία αποτελεί μέρος του πέμπτου πακέτου Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας και περιλαμβάνει εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη.
Η Raytheon αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής που θα έστελναν τα συστήματα στην Ουκρανία, αλλά αγοραστές των οπλικών συστημάτων στην περιοχή είναι το Ομάν και το Κατάρ, σύμφωνα με τα αρχεία της Υπηρεσίας Αμυντικής Ασφάλειας Συνεργασίας.
Η εκπαίδευση στη χρήση του NASAMS διαρκεί συνήθως έξι μήνες, αλλά οι Ουκρανοί φαίνεται ότι ήταν δυνατό να εκπαιδευτούν σε 60 ημέρες.
Τα αμερικανικά αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS έχουν 100% επιτυχία στην αναχαίτιση των ρωσικών πυραύλων στην Ουκρανία, δήλωσε στις 16 Νοεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.