Quantcast

Politico: Οι αμερικανοί πρέσβεις, ο Μπλίνκεν και οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

Κάθε πρεσβεία, σύμφωνα με το Politico θα ήθελε να δει τη μεταφορά των όπλων να γίνεται γρήγορα, ανέφερε αξιωματούχος

Στη συζήτηση στους κόλπους της κυβέρνησης Μπάιντεν  σχετικά με την καθυστέρηση ή ακόμα και την άρνηση πώλησης όπλων σε χώρες με χαμηλή επίδοση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που υποστηρίζει την πώληση των όπλων υπό τον φόβο ότι η Ρωσία και η Κίνα θα καλύψουν το κενό, αναφέρεται δημοσίευμα του Politico. Τίτλος «Αμερικανοί πρεσβευτές στον Μπλίνκεν: Στείλε τα όπλα».

Μία συζήτηση η οποία σύμφωνα με το άρθρο αναζωπυρώνεται καθώς διάφοροι Αμερικανοί Πρέσβεις, κυρίως από Πρεσβείες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τηλεγραφήματά τους έχουν ζητήσει από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, γρηγορότερη διαδικασία έγκρισης της πώλησης των όπλων.

Τι ζητούν οι πρέσβεις

Όπως αναφέρουν πηγές του Politico που έχουν δει ένα τέτοιο τηλεγράφημα,  αυτό αναφέρονταν σε όλο το σύστημα των στρατιωτικών πωλήσεων, λέγοντας ότι οι διαδικασίες έχουν γίνει πολύ πολύπλοκες και αργές κάτι που δημιουργεί απογοήτευση στους εταίρους των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου και αλλού. Αν οι ΗΠΑ δεν εξορθολογήσουν την χρονοβόρα διαδικασία – η οποία περιλαμβάνει το Κογκρέσο και διάφορες υπηρεσίες – τότε ακόμα και οι φίλοι τους θα στραφούν ανενδοίαστα προς τους αντιπάλους τους.

 

Από την άλλη μεριά, όπως σημειώνει το άρθρο, οι Πρέσβεις εκφράζουν συχνά τέτοια παράπονα καθώς αυτοί αλληλοεπιδρούν με τις ξένες κυβερνήσεις και κάθε Πρεσβεία θα ήθελε να δει τη μεταφορά των όπλων να γίνεται γρήγορα, ανέφερε αξιωματούχος.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα

Καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει θέσει το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής, «η συζήτηση έχει να κάνει με το αν περικόπτουμε τις πωλήσεις όπλων επειδή πιστεύουμε ότι λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με όλες τις συνέπειες για τις σχέσεις μας ή το ξεπερνάμε και πουλάμε, πουλάμε προκειμένου να προωθήσουμε τα πολιτικά συμφέροντα μας και τα συμφέροντα ασφαλείας μας;» αναφέρει πηγή στο Politico.

 

Το ζήτημα ανέκυψε τον περασμένο Δεκέμβρη όταν τα ΗΑΕ ανέστειλαν τις συνομιλίες για την αγορά 50 F-35 και 18 drones. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν τα όπλα τους να χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως η Υεμένη και η Διοίκηση Biden εκφράζει επιφυλάξεις αναφορικά με τις σχέσεις ΗΑΕ και Κίνας. Παρά τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις όμως, υπάρχει μια ομάδα εντός του Λευκού Οίκου, του State Department και του Πενταγώνου που υποστηρίζει ότι οι πωλήσεις όπλων θα ενισχύσουν την οικονομία των ΗΠΑ και θα σφυρηλατήσουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και ΗΑΕ, αντισταθμίζοντας έτσι την Κίνα. Αλλά το ζήτημα είναι ευρύτερο, καθώς μέλη του Κογκρέσου είναι πρόθυμα να καθυστερήσουν τις πωλήσεις όπλων που προωθεί ο Λευκός Οίκος επειδή το κράτος αποδέκτης έχει χαμηλό ιστορικό επιδόσεων στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνεται στο άρθρο.

Αντίθετος ο Μενέντεζ για F-16 στην Τουρκία

Σύμφωνα με το Politico ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ εξακολουθεί να αντιτίθεται στη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία εξαιτίας της στροφής προς τον απολυταρχισμό του Προέδρου Ερντογάν. Αξιωματούχος εξέφρασε παράπονα στο Politico ότι ορισμένοι από τους βοηθούς στο Κογκρέσο που αντιτάχθηκαν στις αμφιλεγόμενες πωλήσεις είναι τώρα Υφυπουργοί είτε στο State Department είτε στο Υπουργείο Αμύνης επιβραδύνοντας κατά συνέπεια τις αποφάσεις για τη μεταφορά όπλων.

Άλλος αξιωματούχος υποστήριξε – σύμφωνα με το άρθρο – ότι το τηλεγράφημα των Πρέσβεων δεν είχε κάποιο αντίκτυπο. Καταβάλλονται προσπάθειες μέσα στη Διοίκηση προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες, αλλά αυτές οι προσπάθειες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.