Politico: Ο Μακρόν έφερε τα πάνω κάτω για να φέρει τον Ζελένσκι στο Παρίσι – Ακύρωσε το θέατρο με τη Μπριζίτ

Ο Ζελένσκι ειρωνεύτηκε την «αυθόρμητη ιδέα» του Μακρόν να επισκεφθεί το Παρίσι

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κανονίσει να πάει θέατρο με τη σύζυγό του Μπριζίτ το βράδυ της Τετάρτης, όταν οι εικόνες από το καλωσόρισμα του Ζελένσκι στο Λονδίνο με το κόκκινο χαλί άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Αν υπήρξε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμενόταν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουν κατά μέρος τις μικροδιαφορές τους, ήταν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Και όμως όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν.

Αρχικά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του είχαν άλλα σχέδια για την Τετάρτη. Σύμφωνα με το Politico, επρόκειτο να περάσουν το βράδυ στο θέατρο.

Αλλά καθώς οι εικόνες της θριαμβευτικής άφιξης του Ζελένσκι στο Λονδίνο άρχισαν να μεταδίδονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία ακολούθησε μια επίσημη ομιλία στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ και αργότερα μια συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο, η διάθεση στο Παρίσι άλλαξε. Ξαφνικά ήταν σημαντικό ο Ζελένσκι να πάει και στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο Ζελένσκι ειρωνεύτηκε την «αυθόρμητη ιδέα» του Μακρόν να επισκεφθεί το Παρίσι

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Ηλυσίων, η επίσκεψη «αποφασίστηκε εντελώς αυθόρμητα… χωρίς πολλή σκέψη και προετοιμασία». Παρά τις συναντήσεις στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες που είχαν ήδη προγραμματιστεί στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης, ο Ζελένσκι μπόρεσε να απολαύσει ένα γρήγορο δείπνο στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης.

Φτάνοντας στο Παρίσι για δείπνο στις 10 μ.μ. -αργά, ακόμη και για τα δεδομένα της Ευρώπης- ο Ζελένσκι δεν μπόρεσε να αποφύγει μια κάπως ειρωνική αναφορά στην «αυθόρμητη ιδέα» του Μακρόν να οργανώσει μια συνάντηση, προτού στραφεί στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τον ευχαριστήσει που «βρήκε τον χρόνο» να πετάξει στο Παρίσι.

Τελικά, η επίσκεψη του Ζελένσκι στο Παρίσι είχε και τις συμβολικές στιγμές της. Ο Σολτς και ο Μακρόν μπόρεσαν να δείξουν από κοινού την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και ο Γάλλος πρόεδρος απένειμε στον Ουκρανό ομόλογό του το βραβείο της «Λεγεώνας της Τιμής». Το πρωί της Πέμπτης, ο Μακρόν και ο Ζελένσκι πέταξαν μαζί στις Βρυξέλλες με το γαλλικό προεδρικό αεροπλάνο.

Ο Μακρόν ήθελε τον Ζελένσκι στο Παρίσι στην επέτειο της εισβολής

Γιατί όμως ο Γάλλος πρόεδρος είχε προσπεράσει εξαρχής την ευκαιρία να ανταποκριθεί στη μεγαλοπρέπεια και τις συνθήκες του Λονδίνου;

Η ομάδα του Ζελένσκι και το Μέγαρο των Ηλυσίων είχαν συνομιλίες επί αρκετές εβδομάδες για την οργάνωση μιας επίσκεψης στο Παρίσι, σύμφωνα με τον ίδιο σύμβουλο των Ηλυσίων. Αλλά τελικά μια συγκεκριμένη πρόσκληση από το Παρίσι δεν ήρθε ποτέ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Φαίνεται τώρα ότι ο Μακρόν αποσκοπούσε σε κάτι πολύ παραπάνω από μια ευρωπαϊκή περιοδεία. Ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε ο Ζελένσκι να έρθει στο Παρίσι για «μια διπλωματική πρωτοβουλία» την επέτειο της εισβολής, δήλωσε σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.

Αλλά με την προοπτική μιας νέας ρωσικής επίθεσης για τη σηματοδότηση της έναρξης της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, αυτή η ιδέα έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Υπήρχαν, όμως, και άλλες σκέψεις.

Οι Ουκρανοί συγκινούνται από τις ευρωπαϊκές τιμές, αλλά αυτό που θέλουν είναι τα ευρωπαϊκά όπλα

«Το κόστος μιας επίσκεψης του Ζελένσκι δεν θα είναι μικρό… Το ερώτημα είναι γιατί να τον αναγκάσουμε να έρθει εδώ;» είπε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τις προετοιμασίες. Με άλλα λόγια, οι Ουκρανοί μπορεί να συγκινούνται από τις ευρωπαϊκές τιμές και τελετές, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουν είναι τα όπλα.

Ο Ζελένσκι το έδειξε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, εντείνοντας την πίεση προς τους δυτικούς συμμάχους για να αυξήσουν τις παραδόσεις όπλων και ζητώντας μαχητικά αεροσκάφη, τανκς και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσουν στην ανακατάκτηση των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών. Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και είπε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται» όσον αφορά στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν μπορεί να ένιωθε ότι το τίμημα ήταν πολύ υψηλό για να το πληρώσει.