Πολική αρκούδα πλησίασε ανθρώπους για βοήθεια – Είχε κολλήσει κονσερβοκούτι στο στόμα της

Την έσωσαν από βέβαιη λιμοκτονία

Μία λιπόσαρκη πολική αρκούδα, στο στόμα της οποίας είχε σφηνώσει ένα τσίγκινο κουτί γάλακτος, σώθηκε από Ρώσους κτηνιάτρους από βέβαιη λιμοκτονία, στο τελευταίο δείγμα των τραγικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Παρότι σπανίως οι πολικές αρκούδες πλησιάζουν τόσο κοντά σε ανθρώπους και τους οικισμούς τους, η συγκεκριμένη αναγκάστηκε να πάει κοντά σε ανθρώπους, στο φυλάκιο του Νίκσον στην Αρκτική, ώστε να τη λυτρώσουν από το μαρτύριό της.

Μια ομάδα κτηνιάτρων που εστάλη από τη Μόσχα στην περιοχή, αφαίρεσε το μεταλλικό κουτί από τα σαγόνια της αρκούδας αφού την νάρκωσε.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Αλσινέτσκι, κτηνίάτρο του ζωολογικού κήπου της Μόσχας, η γλώσσα του ζώου έχει υποστεί ζημιά. «Είναι θηλυκό, περίπου δύο χρόνων, λιπόσαρκη, ελαφρώς αφυδατωμένη. Το πιθανότερο είναι να επανέλθει διότι οι μύες της δεν επηρεάστηκαν. Αυτό που υπέστη βλάβη είναι το δέρμα της» ανέφερε ο ίδιος.

Η αρκούδα θα παραμείνει υπό επιτήρηση για αρκετές ημέρες προτού απελευθερωθεί ξανά στο φυσικό της περιβάλλον.

Τι συνέβη

Σύμφωνα με τη Σβετλάνα Ραντιόνοβα, επικεφαλής της περιβαλλοντικής ομάδας παρακολούθησης της αρκούδας, οι επιστήμονες άφησαν δίπλα της τρεις σακούλες με ψάρια ώστε να παρακολουθήσουν τη συμπεριφορά του ζώου όταν ξυπνήσει από την αναισθησία.

Καθώς η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τα ενδιαιτήματά τους, τα υπέροχα ζώα στρέφονται σε κάδους απορριμμάτων για να βρουν τροφή, ενώ ούτως ή άλλως αναγκάζονται να μετακινηθούν προς νότια και κατοικημένες περιοχές καθώς ο πάγος που τα φιλοξενεί, λιώνει με γοργούς ρυθμούς.

Την Τετάρτη, ομάδα Καναδών και Αμερικανών επιστημόνων προειδοποίησαν πως τα σκουπίδια απειλούν τις ευάλωτες πολικές αρκούδες που στρέφονται όλο και περισσότερο σε χωματερές για τη σίτισή τους, κάτι που οδηγεί συχνά σε φονικές συναντήσεις με ανθρώπους.

«Οι αρκούδες και τα σκουπίδια είναι κακός συνδυασμός. Το γνωρίζουμε πολύ καλά από τις καφέ και τις μαύρες αρκούδες και τώρα είναι ένα ζήτημα που εξελίσσεται και με τις πολικές» αναφέρει ο Άντριου Ντεροσέ, βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα.