Quantcast

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υποχωρούν από τα υψηλά επίπεδα οι τιμές του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές

Στα 118,5 ευρώ η μεγαβατώρα - Διατηρείται στα 235,5 ευρώ/MW η τιμή στη χονδρεμπορική στο ρεύμα

Αποκλιμάκωση των χρηματιστηριακών τιμών παρατηρήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο φυσικό αέριο, με τους δείκτες να διαμορφώνονται στα 118,5 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση 33%.

Νωρίτερα υπήρξε ένα ράλι τιμών, καθώς το φυσικό αέριο έφτασε να διαπραγματεύεται στις 5.30 μμ στα 142 ευρώ/MW, με άνοδο άνω του 60%, που ήταν η υψηλότερη τιμή της μέρας, ενώ σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια (futures), που διαμορφώνονται στα 117,5ευρώ/ΜW για τον Απρίλιο.

Αμετάβλητες διατηρούνται οι αυξήσεις στην τιμή της χονδρεμπορικής για αύριο, Παρασκευή, με την Ελλάδα να βρίσκεται ξανά στη λίστα με τις χώρες που θα παρουσιάσουν υψηλές τιμές στα 235,50 ευρώ/MW, σημειώνοντας αύξηση 34,10%. Άνοδος, που δικαιολογεί η μεγάλη συμμετοχή κατά 44,50% στο ενεργειακό μείγμα του φυσικού αερίου, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν σχεδόν το 25% και κάτω από 6% ο λιγνίτης. Τον δρόμο της ενεργειακής ακρίβειας ακολουθούν η Ιταλία με 284 ευρώ/MW, η Γαλλία με 245 ευρώ / ΜW, το Βέλγιο με 242 ευρώ/MW η Ισπανία και η Πορτογαλία με 240,13 ευρώ/MW.

Η έκρηξη τιμών ενισχύει την ανάγκη για συνέχιση των επιδοτήσεων στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την διάρκεια της ουκρανικής κρίσης.

Οι ρωσικές επιδρομές έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα να συγκαλεί αύριο το πρωί έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων παρουσία της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ με στόχο να αξιολογηθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Ο υπουργός, μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση των βιομηχάνων της ελληνικής παραγωγής, επανέλαβε την πρόταση προς την Κομισιόν για την δημιουργία ενός νέου ταμείου ενισχύσεων ύψους 100 δις. που θα αξιοποιήσει έσοδα από δημοπρασίες ρύπων για να καλυφθεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εστάλη επιστολή στην υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili, με την οποία ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία.