Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήγμα στα κεντρικά της οργάνωσης Βάγκνερ

Συμφωνία του G7 για αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία και επιπλέον 2 δισ. από την Ε.Ε. στο Ταμείο για την Ειρήνη

KIEBO. Να εστιάσουν άμεσα στην παροχή αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία συμφώνησαν χθες οι κυβερνήσεις του G7, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία «έχει ακόμη το πλεονέκτημα ως προς το πυροβολικό και τους πυραύλους» και επεσήμανε ότι χρειάζεται άμεση κινητοποίηση, καθώς τα ρωσικά πλήγματα έχουν εξουδετερώσει «το 50% του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας». Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου προκειμένου να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα της χώρας.

Σύμφωνα με τη γερμανική προεδρία της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών, οι παραδόσεις συγκεκριμένων όπλων προς την Ουκρανία δεν βρίσκονταν στην ατζέντα της συνόδου. Καθώς οι χώρες της Δύσης ισορροπούν ανάμεσα στην ανάγκη να ενισχύσουν το Κίεβο και να αποφύγουν ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, τα αιτήματα της Ουκρανίας για χορήγηση του ισχυρού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων Patriot δεν έχουν ικανοποιηθεί. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε να χορηγήσει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ειρήνη», το οποίο ενισχύει την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου και αρχικά περιείχε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα μέτωπα στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι εν πολλοίς παγωμένα, ενώ οι εχθροπραξίες διεξάγονται κυρίως με βολές πυροβολικού και πυραύλους. Την Κυριακή, ουκρανικός πύραυλος έπληξε ξενοδοχείο στην πόλη Καντίβκα του Λουγκάνσκ, στο οποίο πιθανώς βρίσκονταν τα κεντρικά της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ. Οι πρώτες φωτογραφίες από το σημείο μεταδόθηκαν από τον μπλόγκερ Αλεξάντερ Σιμόνοφ, ο οποίος υποστηρίζει τη Ρωσία και έχει καλύψει δημοσιογραφικά τις δραστηριότητες της Βάγκνερ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε φωτογραφία του γιου του ιδρυτή της Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκοζίν, Πάβελ, μπροστά στο ξενοδοχείο. Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για «τεράστιο αριθμό νεκρών μισθοφόρων», ενώ από την πλευρά της Ρωσίας δεν έγινε κάποιο σχόλιο.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πλήγμα στα κεντρικά της οργάνωσης Βάγκνερ-1
Στην τηλεδιάσκεψη του G7 συμμετείχε και ο Ζελένσκι. [Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS]

 

 

Διπλή σύνοδος

Ο Ζελένσκι ζήτησε δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου προκειμένου να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα της χώρας.

Σήμερα διεξάγεται στο Παρίσι διπλή σύνοδος για την Ουκρανία, με θέμα, πρώτον, την κάλυψη των άμεσων ανθρωπιστικών αναγκών του ουκρανικού λαού και, δεύτερον, τη στενή οικονομική συνεργασία του γαλλικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την Ουκρανία για την ανοικοδόμηση της χώρας. Στον αντίποδα, χθες επισημοποιήθηκε το «διαζύγιο» της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας TotalEnergies με τη ρωσική Novatek, σύμπραξη που βρισκόταν σε ισχύ εδώ και δέκα χρόνια και αφορούσε μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Γιαμάλ. Η Total διέγραψε από τον ισολογισμό της στοιχεία ενεργητικού ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

Εκπαίδευση στη Ρουμανία

Εν τω μεταξύ, στη Ρουμανία συνεχίζεται η εκπαίδευση γαλλικού τάγματος τεθωρακισμένων, που έχει στρατοπεδεύσει στην περιοχή Τσινκού, στη ρίζα των Καρπαθίων Ορέων. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ», που επισκέφθηκε τις γαλλικές δυνάμεις, περίπου 1.200 στρατιώτες έχουν στη διάθεσή τους 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα για εκπαίδευση με πραγματικά πυρά. «Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιχείρησή μας στο εξωτερικό μετά την αποχώρησή μας από το Μαλί», είπε ο διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία, συνταγματάρχης Αλεξάντρ ντε Φελιγκόντ. «Χωρίς να εμπλεκόμαστε άμεσα στον πόλεμο, κινητοποιούμαστε ώστε να αποφύγουμε κάθε επέκτασή του στα σύνορα των χωρών του ΝΑΤΟ», ανέφερε στέλεχος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην εφημερίδα.

Τέλος, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ρώσου προέδρου Πούτιν, που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος της χρονιάς και διαρκεί πολλές ώρες, με ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί.

 

Πηγή: REUTERS, GUARDIAN, LE MONDE