Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι, μετά το μέτωπο, επισκέπτεται την Ουάσιγκτον

Η Νάνσι Πελόζι κάλεσε τους βουλευτές σε ετοιμότητα για μία «πολύ ειδική συνεδρίαση με επίκεντρο τη Δημοκρατία»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον την Τετάρτη, σύμφωνα με τρεις πηγές του Associated Press, στο πρώτο -γνωστό τουλάχιστον- ταξίδι του εκτός χώρας από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο.

Δύο πηγές του Κογκρέσου και ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα επιβεβαίωσαν τα σχέδια για την επίσκεψη. Μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της εξαιρετικά ευαίσθητης φύσης του ταξιδιού. Είπαν ότι η επίσκεψη του Ζελένσκι, αν και αναμενόταν, θα μπορούσε να ματαιωθεί την τελευταία στιγμή λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα περιλαμβάνει ομιλία στο Κογκρέσο και συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η επίσκεψη έρχεται, καθώς οι νομοθέτες πρόκειται να ψηφίσουν ένα πακέτο στο τέλος του έτους που περιλαμβάνει περίπου 45 δισ. δολάρια ως έκτακτη βοήθεια στην Ουκρανία και καθώς οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν πυραύλους εδάφους-αέρος Patriot στη χώρα.

Η επίσκεψη έρχεται μία ημέρα αφότου ο Ζελένσκι έκανε ένα τολμηρό και επικίνδυνο ταξίδι στο πιο φλέγον σημείο στη γραμμή του μετώπου μήκους 1.300 χιλιομέτρων, στην πόλη Μπαχμούτ στην αμφισβητούμενη επαρχία Ντόνετσκ της Ουκρανίας, όπου επαίνεσε τα ουκρανικά στρατεύματα για «το θάρρος, την αντοχή και τη δύναμή τους».

Ο Ουκρανός ηγέτης βρέθηκε κοντά στο στράτευμα στο Σλοβιάνσκ, το Κραματόρσκ και την Ντρουζκίβκα, σε ένα απροειδοποίητο ταξίδι, το οποίο, εξ όσων φάνηκε, θέλησε να καταδείξει την αποτυχία της Μόσχας να καταλάβει την πόλη και να αποθαρρύνει τους Ρώσους που προσπαθούσαν να την περικυκλώσουν.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου από την επίσκεψη Μπαχμούτ, ο Ζελένσκι έλαβε μια ουκρανική σημαία, την οποία ανέφερε ότι θα παραδώσει στους ηγέτες των ΗΠΑ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι, μετά το μέτωπο, επισκέπτεται την Ουάσιγκτον-1
Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπογράφει ουκρανική σημαία στο Μπακμούτ. (©Α.Ρ.)

 

Σήμερα, Τετάρτη, οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θα στείλουν στρατιωτική βοήθεια 1,8 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, ένα μεγάλο πακέτο που θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά συστοιχία πυραύλων Patriot και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας για μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η επίσκεψη έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες αντιστάσεις από τη Βουλή που ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικανούς. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών βουλευτών Κέβιν Μακ Κάρθι μάλιστα είπε ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» για την Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι, μετά το μέτωπο, επισκέπτεται την Ουάσιγκτον-2
Συστοιχίες πυραύλων Patriot αναμένεται να φτάσουν από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. (©Α.Ρ.)

 

Η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, η οποία επισκέφτηκε τον Ζελένσκι στο Κίεβο το προηγούμενο διάστημα, ενθάρρυνε τους νομοθέτες να είναι σε ετοιμότητα για τη συνεδρίαση της Τετάρτης. «Ολοκληρώνουμε μια πολύ ειδική σύνοδο του 117ου Κογκρέσου με νομοθέτηση που σηματοδοτεί πρόοδο για τον αμερικανικό λαό και υποστήριξη για τη Δημοκρατία μας» έγραψε την Τρίτη η Πελόζι σε επιστολή προς τους συναδέλφους της. «Παρακαλούμε να είστε παρόντες για μια συνεδρίαση με τη Δημοκρατία στο επίκεντρο το βράδυ της Τετάρτης».

 

 

Πηγή: Associated Press