Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί κατάληψης από ρωσικές δυνάμεις χωριού βόρεια της Μπαχμούτ

Η Ουκρανία απαιτεί η Δύση να της στείλει βαριά όπλα για να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ ανακοίνωσαν —χωριστά— πως ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν πλήρως το χωριό Βλαχοντάτνε, στην περιφέρεια Ντονιέτσκ, όχι μακριά από την Μπαχμούτ, ωστόσο είναι ασαφές αν καταλήφθηκε από τακτικές ρωσικές δυνάμεις ή μισθοφόρους, ενώ η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από το Κίεβο, ούτε είναι δυνατό να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Το χωριό Βλαχοντάτνε βρίσκεται βόρεια της πόλης Μπαχμούτ, όπου μαίνονται άγριες μάχες επί μήνες.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της εταιρείας Βάγκνερ, έσπευσε να ανακοινώσει, πριν από το υπουργείο Άμυνας, πως οι άνδρες του πήραν το χωριό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η εταιρεία, που θεωρείται πως έχει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο, κάνουν ανταγωνιστικές ανακοινώσεις για την πατρότητα κάποιας στρατιωτικής επιτυχίας.

Το σαββατοκύριακο, το Κίεβο διαβεβαίωνε πως επιθέσεις στο χωριό απωθήθηκαν.

Η ρωσική πλευρά προσπαθεί να περικυκλώσει την Μπαχμούτ από βορρά και νότο, να αναγκάσει τον ουκρανικό στρατό να αποσύρει τις δυνάμεις του από αυτήν.

Οι αντίπαλες πλευρές λέγεται πως υφίστανται πολύ βαριές απώλειες στις εχθροπραξίες.

Πάντως, η βασική οδός ανεφοδιασμού, προς βορειοδυτική κατεύθυνση, παραμένει ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Η Ουκρανία απαιτεί η Δύση να της στείλει βαριά όπλα για να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων και να απελευθερώσει κατεχόμενες περιοχές.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης χθες ότι στα μέτωπα αναπτύχθηκε τεθωρακισμένο τρένο, που θα χρησιμοποιείται για αναγνώριση, για άρση ναρκών, καθώς και την καταστροφή εχθρικών στόχων στο έδαφος και στον αέρα.

Πρόκειται για “τεθωρακισμένο τρένο οπλισμένο μέχρι τα δόντια”, κατά το υπουργείο, που διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί πάνω σε αυτό θα διαθέτουν πέραν του ατομικού οπλισμού τους και όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, ώστε να μπορούν να φέρνουν σε πέρας αποστολές “ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες”.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ