Quantcast

Πίεση ασκείται στη Μέρκελ να σταματήσει τον Nord Stream 2 λόγω του Ναβάλνι, σύμφωνα με το Bloomberg

Η ΜΕΡΚΕΛ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΜΙΑ «ΑΠΑΝΤΗΣΗ»

Μεγαλώνουν οι φωνές εκείνων που ζητούν να σταματήσουν οι εργασίες για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα.

Την άποψη αυτή υποστηρίζει το κόμμα των Πρασίνων, αλλά και ο υποψήφιος για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο βουλευτής Νόρμπερτ Ρέτγκεν είπε, «Θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση. Οφείλουμε να κρατήσουμε σκληρή στάση, οφείλουμε να απαντήσουμε στην μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν – τις πωλήσεις φυσικού αερίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Γερμανίας, η Bild, στο βασικό της άρθρο, κάλεσε τη Μέρκελ να «σταματήσει τον αγωγό του Πούτιν. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Μέρκελ σχεδιάζει να συμβουλευτεί την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να διαμορφώσει μία «απάντηση».

Όμως, προς το παρόν δεν έχει προβεί σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Μόλις προχθές δήλωσε κατά την επίσκεψή της στην εκλογική της περιφέρεια ότι θέλει την ολοκληρώσει το έργο. Την άποψη αυτή στηρίζει και ο πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. Όπως δήλωσε σήμερα το μεσημέρι, «κατ’ αρχάς» η υπόθεση Ναβάλνι δεν έχει καμία σχέση με την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος δεν είναι έργο του δημοσίου αλλά του ιδιωτικού τομέα.

Ο αγωγός «Nord Stream 2» αποτελεί ένα ρωσο-ευρωπαϊκό ενεργειακό project, του οποίου ηγείται η ρωσική εταιρεία Gazprom. Το σχέδιο, προϋπολογισμού 9,5 δισ. ευρώ, προβλέπει την κατασκευή ενός αγωγού αερίου, μήκους 764 μιλίων, χάρη στον οποίο θα μεταφέρεται ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Το παραπάνω project, βέβαια, είχε εγείρει αντιδράσεις και κατά τους προηγούμενους μήνες, με την αμερικανική Γερουσία να ζητάει την επιβολή κυρώσεων στις εμπλεκόμενες εταιρείες, επικαλούμενη την υψηλή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.