Πέθανε ο αρουραίος ήρωας της Καμπότζης που καθάριζε ναρκοπέδια (Φώτο & Βίντεο)

Η Καμπότζη είναι η χώρα που μέχρι πριν λίγο καιρό κάποιος τρόμαζε να πατήσει στο χώμα της. Ήταν γεμάτη ναρκοπέδια και εκατοντάδες άνθρωποι και παιδιά είχαν σκοτωθεί

Ο Μαγκάουα ήταν ένας γιγάντιος αφρικάνικος αρουραίος. Είχε εκπαιδευτεί από μια μη κυβερνητική οργάνωση (τη Βελγική ΑΡΟΡΟ) κατά των ναρκών προσωπικού και ήταν ο καλύτερος ναρκαλιευτής που έδρασε ποτέ στην γεμάτη ναρκοπέδια Καμπότζη.

Ο Μαγκάουα είχε σώσει χιλιάδες ζωές και είχε τιμηθεί από την κυβέρνηση σαν ήρωας. Το θάρρος του ήταν απαράμιλλο λένε όσοι άνθρωποι δούλεψαν μαζί του. Μυριζόταν τις νάρκες σαν… το τυρί, τις εντόπιζε και τις έδειχνε για να πάνε να τις καθαρίσουν.

Στη συνέχεια με γρήγορα μικρά βηματάκια πήγαινε στο επόμενο σημείο που είχε νάρκες και το υποδείκνυε. Συνολικά ο Μαγκάουα μόνος του βοήθησε να καθαριστούν 225.000 τετραγωνικά μέτρα εδάφους.

Με άλλα λόγια ο μικρός γιγάντιος αρουραίος καθάρισε νάρκες σε μια επιφάνεια ίση με 42 γήπεδα ποδοσφαίρου. Και όλα αυτά σε πέντε χρόνια. Τόσο διήρκησε η καριέρα του πριν αποσυρθεί πέρυσι τον Ιούνιο γέρος πια σε ηλικία 7 ετών. Μάλιστα τα επιτεύγματα του είναι αξεπέραστα.

Λίγους μήνες μετά την απόσυρση του, η Βρετανική Ένωση Προστασίας των Ζώων PDSA που κάθε χρόνο τιμά κάποιο ζώο για τη γενναιότητα του, έδωσε στον Μαγκάουα το χρυσό μετάλλιο. Ήταν ο πρώτος αρουραίος που έλαβε αυτήν την τιμή, που θεωρείται ισοδύναμη με την απονομή του Σταυρού του Γεωργίου για τους ανθρώπους.

Ο Μαγκάουα μέχρι να βγει στη σύνταξη είχε εντοπίσει περισσότερες από 100 νάρκες και άλλα επικίνδυνα εκρηκτικά. Ο ήρωας αρουραίος πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 8 ετών. «Έφυγε ήσυχα» αναφέρει η ΑΡΟΡΟ σε ανακοίνωση της και συνεχίζει: ««Όλοι εμείς στην APOPO λυπούμαστε για την απώλεια του Μαγκάουα και είμαστε ευγνώμονες για την απίστευτη δουλειά που πέτυχε»

Η εκπαίδευση

Η ΑΡΟΡΟ εκπαίδευσε τον Μαγκάουα για να καθαρίζει ναρκοπέδια. Είχε μάθει όταν εντόπιζε κάποια εκρηκτική ύλη με την όσφρηση του να ξύνει το έδαφος απαλά γύρω της και να ενημερώνει που είναι χωμένη η νάρκη.  Όποτε είχε επιτυχία ο μικρός αρουραίος ανταμείβονταν με μπανάνες και φιστίκια.

Μάλιστα ο μικρός αρουραίος μπορούσε να ελέγξει και να καθαρίσει μια περιοχή σαν ένα γήπεδο τένις μέσα σε μισή ώρα. Για την ίδια έκταση ένας άνθρωπος με ανιχνευτή μετάλλων θα χρειαζόταν τουλάχιστον 4 ημέρες.

Από το 1975 μέχρι το 1998 στην Καμπότζη ναρκοθετήθηκαν 4 με 6 εκατομμύρια νάρκες ενώ σε αυτό το διάστημα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 64.000 άνθρωποι από τις εκρήξεις τους