Πεσκόφ: Ουκρανικά πλήγματα στην Κριμαία θα ήταν «εξαιρετικά επικίνδυνα» και θα σήμαιναν «κλιμάκωση σε νέο επίπεδο»

Αφού οι New York Times ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν θερμή διάθεση να βοηθήσουν το Κίεβο να χτυπήσει τη χερσόνησο

Το Κρεμλίνο ανέφερε την Πέμπτη ότι τα ουκρανικά χτυπήματα στην Κριμαία θα ήταν “εξαιρετικά επικίνδυνα”, αφού οι New York Times ανέφεραν ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδειξαν θερμή διάθεση να βοηθήσουν το Κίεβο να χτυπήσει τη χερσόνησο.

“Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ένα νέο επίπεδο που δεν θα είναι καλός οιωνός για την ευρωπαϊκή ασφάλεια”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σημειώνεται ότι η Κριμαία, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της Ουκρανίας, προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι όσο πιο γρήγορα η Ουκρανία αποδεχθεί τα αιτήματα της Ρωσίας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσε να τερματιστεί η σύγκρουση. Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της “με τον έναν ή τον άλλο τρόπο” και δήλωσε ότι το Κίεβο θα ήταν καλύτερα να αποδεχθεί τη θέση της Ρωσίας και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Μόσχα έχει αναφέρει ότι αγωνίζεται για την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας και την προστασία των ρωσόφωνων στα ανατολικά της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς ως αβάσιμο πρόσχημα για μια αποικιοκρατικού τύπου εισβολή από τη Μόσχα.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του πρώην Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου είναι απολύτως σύμφωνες με το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Μεντβέντεφ ότι “η ήττα μιας πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο μπορεί να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο”, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε μια ανάρτηση στο Telegram που συζητούσε για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ προς τον ουκρανικό στρατό, ο Μεντβέντεφ είπε: “Οι πυρηνικές δυνάμεις δεν έχουν χάσει ποτέ μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η μοίρα τους”.

Συνεχίζοντας, ο Πεσκόφ παρέπεμψε την Πέμπτη τις ερωτήσεις σχετικά με τη πτώση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες στον κρατικό παραγωγό φυσικού αερίου Gazprom, λέγοντας ότι πρόκειται για εμπορικό ζήτημα.