Quantcast

Πεσκόφ: Καμία προοπτική διαπραγματεύσεων με Ουκρανία

«Mπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μια δίκαιη ειρήνη διαρκείας»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ανέφερε πως η Ρωσία συμφωνεί με τις ΗΠΑ ως προς την αναγκαιότητα να υπάρξει ειρήνη διαρκείας στην Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν βλέπει προοπτική για διαπραγματεύσεις.

 

Σε χθεσινή του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί «σχεδόν σίγουρα με τη διπλωματία» και με διαπραγματεύσεις και ότι απαιτείται «δίκαιη και με διάρκεια ειρήνη».

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, «μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι μια δίκαιη ειρήνη διαρκείας. Αλλά, αναφορικά με τις προοπτικές για κάποιου είδους διαπραγματεύσεις, δεν βλέπουμε καμία επί του παρόντος».

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι για να πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες με πιθανούς εταίρους η Ρωσία θα πρέπει να ικανοποιήσει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι η Ουκρανία συνεχίζει να βομβαρδίζει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια προκαλώντας σκοπίμως την απειλή μιας πιθανής πυρηνικής καταστροφής.

Σύμφωνα με τον Σοϊγκού, οι ρωσικές δυνάμεις λαμβάνουν «όλα τα μέτρα» για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου–του μεγαλύτερου στην Ευρώπη–ενώπιον της «πυρηνικής τρομοκρατίας» – όπως την χαρακτήρισε – που ασκεί το Κίεβο.

Η Ουκρανία διαψεύδει ότι βομβαρδίζει το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, και έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για τέτοιες ενέργειες.

«Οι μονάδες μας λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια», είπε ο Σοϊγκού στους στρατιωτικούς του επικεφαλής στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, όπως προκύπτει από ένα σύντομο αντίγραφό της που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Άμυνας.

«Σε αντάλλαγμα, το καθεστώς του Κιέβου επιδιώκει να εμφανίσει την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής συνεχίζοντας να βομβαρδίζει σκοπίμως τις εγκαταστάσεις του», πρόσθεσε ο Σοϊγκού.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις στο εργοστάσιο. Το Κίεβο μάλιστα κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το εργοστάσιο ως μια ντε φάκτο οπλαποθήκη.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) – εποπτικό όργανο του ΟΗΕ σε θέματα πυρηνικής ενέργειας – ασκεί πιέσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο φοβούμενη μια πιθανή καταστροφή σαν εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε σήμερα ότι υπάρχει «θετική δυναμική» στις συνομιλίες με την ΙΑΕΑ σχετικά με αυτή την ιδέα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.